cheap twitter followers
LeftRight

…It’s oh so quiet…

 

Το Ίδρυμα Μάργαρη προσκαλεί δημιουργούς από όλο τον κόσμο να υποβάλουν ένα πρωτότυπο έργο mail art για την φετινή του έκθεση στην Αμφιλοχία με τίτλο “It’s oh so quiet…”.

Η θεματική της φετινής έκθεσης συνδέεται με μια πρόσφατη σημαντική εξέλιξη για την Αμφιλοχία: η εθνική οδός που διέσχιζε το παραλιακό μέτωπο της πόλης μετατοπίστηκε περιφεριακά, ανατρέποντας τα δεδομένα της οικονομικής ζωής της κοινότητας. Αυτή η αλλαγή αποτελεί τόσο ευκαιρία όσο και πρόκληση για την τοπική κοινωνία που καλείται να επαναπροσδιορίσει τις αναπτυξιακές στρατηγικές της.

The Margaris Foundation invites creatives from around the world to submit original mail art work for this year’s exhibition in Amfilochia titled “It’s oh so quiet…“.

This year’s exhibition is inspired by a recent development in the small city of Amfilochia where the Foundation is based: the national highway that passed through the central, coastal road of Amfilochia has been transferred peripherally. This development presents both a great opportunity and a great challenge to the city, that needs to reassess and redirect its strategies for growth.

More / Περισσότερα: margarisfoundation.weebly.com

 
 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΡΓΩΝ
Τα έργα θα πρέπει να σταλούν μέχρι τις 7 Ιουλίου (σφραγίδα ταχυδρομείου) στην διεύθυνση:
Les Yper Yper
Γεωργίου Σταύρου 4
546 23 Θεσσαλονίκη
Τηλ: +30.2310.269.587
Email: info@lesyperyper.com

  • Τα έργα πρέπει να συνοδεύονται από τα στοιχεία επικοινωνίας με τον καλλιτέχνη (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, email, ιστοσελίδα).
  • Τα έργα δεν θα επιστραφούν και θα γίνουν μέρος του αρχείου του Ιδρύματος Μάργαρη.
  • Κανένα έργο δεν είναι προς πώληση αλλά μπορεί να εκτεθεί δημοσίως για πολιτιστικούς σκοπούς.
  • Όλες οι συμμετοχές θα πρέπει να υποβληθούν μέσω ταχυδρομείου.

SUBMISSION OF WORKS
Please send your works by July 7 (post stamp) to the following address:
Les Yper Yper
Georgiou Stavrou 4
546 23, Thessaloniki, Greece
Tel: +30.2310.26.95.87
Email: info@lesyperyper.com

  • Participants should provide their full name, address, nationality, email, and website, if available.
  • The works submitted will not be returned and become the collection of Margaris Foundation’s archive.
  • No work will be for sale but may be exhibited from time to time in public galleries to promote cultural awareness.
  • All entries must be submitted through the Post Office.

Την Τρίτη, 16 Μαΐου στις 20.30 στο Les Yper Yper, ο Πάνος Λαδάς συζητά με την Γεωργία Καρύδη με αφορμή ιστορίες & ανοιχτά ερωτήματα για το εφήμερο του καλλιτεχνικού έργου, τα καθημερινά πράγματα ως αντικείμενα τέχνης, την διαδικτυακή παρουσία και την ερμηνευτική αμεσότητα ως πρακτική.

Η ομιλία- συζήτηση θα διεξαχθεί στα πλαίσια του τρίτου “No Under, Just Ground” της ομάδας Critical Music Histories.

Είσοδος ελεύθερη, με κουτί προαιρετικής συνεισφοράς.
[σύνδεσμος της εκδήλωσης στο Facebook]

 

No Under, Just Ground #3

Απλά φτιάχνω αυτά τα έργα

\ Η αμεσότητα στο καλλιτεχνικό έργο: πράξη εφήμερη ή και πράξη αντίστασης;
\ Η αμεσότητα ως χειρονομία: performance & online παρουσία
\ Η αμεσότητα στην ερμηνεία: μανιερισμοί ή και όχι
\\ Ανταπόκριση από καλλιτεχνικό και από ανυποψίαστο κοινό.

Το No Under, Just Ground είναι ένα project υπό την επιμέλεια του υποψήφιου διδάκτορα Παναγιώτη Λαδά, το οποίο εντάσσεται στις δράσεις της ομάδας Critical Music Histories. Στα πλαίσια του θα διοργανωθεί ένας αριθμός ομιλιών-ανοιχτών συζητήσεων από ανθρώπους που, με διάφορους τρόπους, ανήκουν στην underground κοινότητα της Ελλάδας, ώστε να συζητηθούν θέματα σχετικά με το αντικείμενο αυτό.

Το ύφος των ομιλιών θα κρατηθεί αυστηρά ημιεπίσημο.

 

Γεωργία Καρύδη:

Γεωργία Καρύδη (Αθήνα, 1982): Με σπουδές στην Ελλάδα και τη Γερμανία (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών- Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Freie Universität Berlin, Τμήμα θεατρολογίας/ κινηματογραφικών σπουδών, Μεταπτυχιακό Τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης») και έχοντας παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια σκηνοθεσίας, animation, αυτοσχεδιασμού, σωματικής και φωνητικής οργάνωσης, πρακτικών αρχαίου δράματος κ.α. η Γεωργία Καρύδη πειραματίζεται με το συνδυασμό των μέσων και των τομέων της τέχνης. Οι μικτές της αναφορές στο πέρασμα από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή και η τολμηρή της απεύθυνση έχουν ως αποτέλεσμα αυθεντικά έργα που συνδιαλέγονται με το κοινό.
Έργα της έχουν παρουσιαστεί στα: Μουσείο Μπενάκη, Γκαλερί Καππάτος, Team Titanic Berlin, CAN Christina Androulidaki, μουσική σκηνή ΚΥΤΤΑΡΟ, Knot Gallery, ΡΟΜΑΝΤΣΟ, 6 Dogs, Athens Biennale 3 MONODROME, 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς Βαβέλ, Εθνικό Θέατρο, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και αλλού. Δουλειά της έχει δημοσιευθεί/ εκδοθεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, FUTURA, τα περιοδικά Γαλέρα, ένθετο Ελευθεροτυπίας «9», τη δισκογραφική InnerEar κ.α.

Γεωργία Καρύδη @ Tumblr | Youtube

 

Παναγιώτης Λαδάς:

Ο Παναγιώτης Λαδάς γεννήθηκε το 1981 στην Κόρινθο. Το 2005 αποφοίτησε από την σχολή Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Κοζάνης και το 2012 από την κατεύθυνση Σύνθεσης του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα σχήματα, με γνωστότερα τους Postblue, Masine like Koma, Daτσουtsun, beaTol & the Eagol, ΦΙΔΙ, Λείπει και ΤΣΟΚΟΛΣ. Ασχολείται μεταξύ άλλων με την μελέτη των γενεσιουργών παραμέτρων της κάθε είδους (καλλιτεχνικής ή μη) δημιουργικής διαδικασίας.

 

 

Critical Music Histories:

Οι διαλέξεις της ομάδας Critical Music Histories στοχεύουν στην ανοιχτή, ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων και ερευνητικών προσεγγίσεων σε θέματα μουσικής ιστοριογραφίας, ανάμεσα σε φοιτητές, διδάσκοντες, προσκεκλημένους ερευνητές και ενδιαφερόμενο κοινό από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η θεματολογία τους αφορά σε ριζικές, αναθεωρητικές προσεγγίσεις πάνω στη μουσική, τον ήχο και το θόρυβο, την υψηλή και χαμηλή κουλτούρα, το ρόλο και την εκπροσώπηση του μουσικού σώματος στην κοινωνία, τη σημασία της μουσικής (αυτο)βιογραφίας, την αξία των προφορικών, άγραφων ή κοινωνικά “αόρατων” ιστοριών της μουσικής πράξης και τη σχέση ανάμεσα στις καλλιτεχνικές πρακτικές και την καθημερινή ζωή σε διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια.

Όλες οι εκδηλώσεις συνοδεύονται από συζήτηση με τα μέλη της ομάδας και το κοινό. Η είσοδος είναι ανοιχτή για το κοινό, με ελεύθερη συνεισφορά για τις εκδηλώσεις που γίνονται εκτός ΤΜΣ.

Πληροφορίες σχετικά με την ομάδα | Πληροφορίες σχετικά με τις διαλέξεις


Η Granny Records, ένα χρόνο μετά το διήμερο φεστιβάλ πειραματικής μουσικής, επιστρέφει και φέτος στον χώρο του Les Yper Yper  συστήνοντας στο κοινό της Θεσσαλονίκης το Faze.

Το Faze θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Απριλίου.
Εστιάζοντας στην πειραματική και ηλεκτροακουστική μουσική θα παρουσιάσει καλλιτέχνες οι οποίοι εφαρμόζουν νέους τρόπους και αντισυμβατικές μεθόδους σύνθεσης.

Η είσοδος και για τις δύο μέρες είναι ελεύθερη, ωστόσο το κοινό καλείται να συνεισφέρει ελεύθερα όπως επιθυμεί.

Granny Records || Les Yper Yper || Faze @ Facebook

 

Πρόγραμμα Διημέρου:

Παρασκευή 21/4

20:00 | Brunhild Ferrari (FR)

Η Brunhild Meyer-Ferrari είναι συνθέτρια ηλεκτροακουστικής μουσικής. Υπήρξε σύζυγος του Γάλλου συνθέτη Luc Ferrari και στενή συνεργάτιδά του για πάνω από 40 χρόνια. Θα παρουσιάσει τα έργα της Dérivatif και Tranquilles Impatiences.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με τη μουσικολόγο Δανάη Στεφάνου (Critical Music Histories) πάνω στις έννοιες του “ανεκδότου” και της “αξιοποίησης των αρχείων”, που αποτέλεσαν κεντρικές ανησυχίες στο έργου του Luc Ferrari.
:: lucferrari.org

21:00 | Spyros Emmanouilidis (GR)

Τυχαίοι καθημερινοί ήχοι, κασέτες, prepared πιάνο και samples συνδυαζόμενα με αναλογικές πηγές και feedback, αποτελούν τα βασικά υλικά των συνθέσεών του. Κύριο ενδιαφέρον του είναι η δημιουργία πολυεπίπεδων ηχοτοπίων που διαφέρουν σε ύφος, ένταση και ρυθμό.
:: soundcloud.com/spyrosemmanouilidis

22:00 | Andrew Pekler (DE)

Η μουσική προσέγγιση του Andrew Pekler θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα πείραμα που συνδυάζει ηχητικά δείγματα (samples), όργανα ή συνήθη μουσικά μοτίβα.
Θα παρουσιάσει σε συνδυασμό με οπτικοακουστικό υλικό, την τελευταία δισκογραφική δουλειά του Tristes Tropique, σαφώς επηρεασμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Claude-Lévi Strauss, ένα μίγμα συνθετικής “exotica”, ψευδό-εθνογραφικής μουσικής και επινοημένων ηχογραφήσεων πεδίου.
:: andrewpekler.com

Σάββατο 22/4

21:00 | Eventless Plot (GR)

Δανειζόμενοι στοιχεία από διάφορα μουσικά είδη και αισθητικές αναφορές προσπαθούν να χτίσουν τον δικό τους υβριδικό ήχο. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια του ήχου, χρησιμοποιούν μια ποικιλία οργάνων και αναλογικών πηγών, ηχογραφήσεις πεδίου και γλώσσα προγραμματισμού Max / MSP.
Θα εμφανιστούν ως τρίο παρουσιάζοντας δύο νέες ηλεκτροακουστικές συνθέσεις μακράς διάρκειας.
:: eventlessplot.com

22:00 | The International Nothing (DE)

Οι International Nothing είναι το ψυχοακουστικό ντούο κλαρινέτων των Kai Fagaschinski και Michael Thieke από το Βερολίνο. Οι τόνοι των δύο πνευστών συνδυάζονται και διασταυρώνονται, δημιουργώντας πολυεπίπεδα ηχητικά μοτίβα. Εκμεταλλευόμενοι το ζεστό ήχο των κλαρινέτων, την ησυχία των παύσεων και την ακουστική του χώρου αναδεικνύουν, μέσω των δομημένων συνθέσεών τους, κρυφές αρμονίες.
::nichts.klingt.org

23:00 | Mohammad (GR)

Οι Mohammad είναι οι ILIOS και Νίκος Βελιώτης. Ο βαθύς μονολιθικός ήχος τους πηγάζει από ιδιόχειρα μουσικά όργανα και προγράμματα επεξεργασίας ήχου. Η μουσική τους συνδυάζει χαμηλές συχνότητες, σκοτεινές μελωδίες και παραδοσιακές μουσικές αποχρώσεις, δημιουργώντας μια έντονη συναισθηματικά τελετουργική εμπειρία.
::mmmd.eu

 

 

03/1695 | Nikos Kostopoulos (GR)

Ο Νίκος Κωστόπουλος ασχολείται με την εικόνα και τα πολυμέσα. Η δουλειά του διερευνά διαδραστικούς τρόπους αφήγησης της σχέσης των ανθρώπων με το φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία. Τα έργα του συνδυάζουν στοιχεία ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας.
Οπτικοακουστική εγκατάσταση κατά τη διάρκεια του διημέρου:
Είναι πραγματικά περίεργο πώς σήμερα η έρημος θεωρείται όαση, μια φυγή από τις μεγαλουπόλεις και την πολυάσχολη ζωή μας.
Το 03/1695 ξεκίνησε ως μια έρευνα σχετικά με τους ήχους του Ιράν. Ένα ταξίδι από την απέραντη σιωπή της ερήμου Maranjab, στους θορυβώδεις δρόμους της Τεχεράνης. Ποιο περιβάλλον φαντάζει πιο εχθρικό; Ποιο τοπίο παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία στον περιπλανώμενο νου; Ο θεατής καλείται να βιώσει τις δύο αντικρουόμενες πραγματικότητες και να δώσει τη δική του ερμηνεία.
:: votka-exete.com

FAZE
28 photos
Faze: Two Days of Experimental & Electronic Music
Faze: Two Days of Experimental & Electronic Music
Faze: Brunhild Ferrari (FR) & Δανάη Στεφάνου
Faze: Brunhild Ferrari (FR) & Δανάη Στεφάνου
Faze: Two Days of Experimental & Electronic Music
Faze: Spyros Emmanouilidis (GR)
Faze: Spyros Emmanouilidis (GR)
Faze: Andrew Pekler (DE)
Faze: Andrew Pekler (DE)
Faze: Andrew Pekler (DE)
Faze: Andrew Pekler (DE)
Faze: Two Days of Experimental & Electronic Music
Faze: Two Days of Experimental & Electronic Music
Faze: Two Days of Experimental & Electronic Music
Faze: Eventless Plot (GR)
Faze: Eventless Plot (GR)
Faze: Two Days of Experimental & Electronic Music
Faze: Eventless Plot (GR)
Faze: The International Nothing (DE)
Faze: The International Nothing (DE)
Faze: Mohammad (GR)
Faze: Mohammad (GR)
Faze: Mohammad (GR)
Faze: Mohammad (GR)
Faze: 03/1695 | Nikos Kostopoulos (GR)
Faze: 03/1695 | Nikos Kostopoulos (GR)
Faze: 03/1695 | Nikos Kostopoulos (GR)
Faze: Two Days of Experimental & Electronic Music

Η παρουσίαση του βιβλίου “Ένα με τη σκόνη” του Γιώργου Οικονόμου, των εκδόσεων  Τύρφη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Μαρτίου στις  21:00 στο Les yper yper.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν για την ποίησή του η Ειρήνη Καραγιανίδου, η Γεωργία Τρούλη και η Μαρία Ψωμά Πετρίδου. Ποιήματα θα διαβάσουν η Άννα Μαντά, ο Βασίλης Παυλίδης, ο Κωνσταντίνος Τέλιος και ο Γιώργος Οικονόμου.
Την οπτική επικοινωνία έχει ο Απόστολος Ρίζος ενώ τον ήχο φροντίζει ο Παύλος Βάκαλος.

Οι εκδόσεις Τύρφη είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Les Yper Yper με τον Κωνσταντίνο Τέλιο.

[Εκδόσεις Τύρφη | η εκδήλωση στο Facebook]

Ένα με τη σκόνη

 

ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΑΔΙ
Ένα αόρατο χέρι
βουτάει μέσα μου
κι ανασύρει

απ’τα μύχια της ψυχής.

Ένα αόρατο χέρι
βάλθηκε σώνει και καλά
να με γυμνώσει μπροστά σας
προσμένοντας απόκριση.

Γιατί
για ένα χάδι
γράφονται τα ποιήματα
για μια αγκαλιά οι ζωγραφιές.

ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΟΥ
Τα ποιήματά μου μοναχικά
και λυπημένα
μα η ψυχή μου ήσυχη

αφού κατάφερα
και τα’βγαλα στο φως.

Με τον καιρό
θα βρουν κι αυτά
τον άνθρωπό τους.

ΤΟ ΚΑΡΦΙ
Κι εκείνο το καρφί στον τοίχο
τώρα που ξεκρεμάσαμε την εικόνα

έμεινε απαρηγόρητο.

Η ποίηση του Γιώργου Οικονόμου ακολουθεί κλασική και λιτή φόρμα, είναι απλή, βιωματική και αφηγηματική, ενώ φαίνεται ότι δεν τον απασχολούν μοντέρνες ή μεταμοντέρνες εκδοχές του λόγου. Με άμεσες αναφορές σε προσωπικά βιώματα αλλά και σε στιγμές της σύγχρονης μικροϊστορίας της πόλης είναι βέβαιο ότι βρίσκει το στόχο της δίχως περιττές περιστροφές και ασαφείς υπαινιγμούς.

Πατώντας στις στέρεες βάσεις μιας ποιητικής παράδοσης όπως αυτή εκφράστηκε από τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Κώστα Καρυωτάκη ή τους πιο σύγχρονους όπως τον Ντίνο Χριστιανόπουλο και τον Χρίστο Λάσκαρη δεν αμφιταλαντεύεται όσον αφορά την αισθητική ατμόσφαιρα αλλά και τον αισθηματικό και συγκινησιακό πυρήνα των λέξεων.

Το περιεχόμενο δίχως διδακτισμούς και ιδεολογήματα, φαίνεται ότι άπτεται εκείνης της μαγικής περιοχής της καθημερινότητας την οποία η ποίηση αγωνίζεται να διασώσει και να επανεντάξει στον τρόπο θέασης ενός κόσμου που δίχως την ποίηση θα μπορούσε να καταντήσει υπαρξιακά αφόρητος.

Γιώργος Οικονόμου, Ένα με τη Σκόνη από τις εκδόσεις Τύρφη

Γιώργος Οικονόμου, Ένα με τη Σκόνη από τις εκδόσεις Τύρφη

Γιώργος Οικονόμου

Ο Γιώργος Οικονόμου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1960, όπου ζει και εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος.

Εκδοτικές απόπειρες του ιδίου: Prova Generale, 1984 | Κόντρα, 1988 | Γιός δασκάλας, 1988 | Prima Vista, 1989 | Στρωμνίτσης 6, 1991
Από τις εκδόσεις Μπιλιέτο: Flash Back, 2010


H πρώτη επίσημη βιβλιοπαρουσίαση του μυθιστορήματος In Nomine Domini – Η Καρδιά Της Κούκλας του Στέλιου Γ. Λευκόπουλου των Εκδόσεων Τύρφη, θα πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου στο Les Yper Yper στις 21:00.

Οι συντελεστές της εκδήλωσης αποφάσισαν να δώσουν μια διαφορετική νότα και να “σπάσουν” ελαφρώς το πρωτόκολλο της διαδικασίας.
Αποσπάσματα του βιβλίου επιλεγμένα από τον ίδιο τον συγγραφέα και μετά από κατάλληλες τροποποιήσεις της κας Καραγιώργου, θα λάβουν κυριολεκτικά σάρκα και οστά κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης! Τους κεντρικούς χαρακτήρες θα υποδυθούν οι ηθοποιοί: Άγγελος Κάλφας, Μαρία Γκερτσάκη και Μάρω Καραγιώργου.

Η ανάγνωση περαιτέρω αποσπασμάτων, καθώς και ο σχολιασμός του περιεχομένου του βιβλίου θα γίνει από τους: Κωνσταντίνο Τέλιο, Μαρία Πολίτου, Αναστασία Πανταζοπούλου και Γεωργία Μυριδάκη.
Την οπτική επικοινωνία θα έχει υπό τον έλεγχό του ο Απόστολος Ρίζος, ενώ την επιμέλεια ήχου θα βρίσκεται ο Παύλος Βακαλος. Στη φωτογραφία η Θωμαή Στεργιώτη.

Οι εκδόσεις Τύρφη είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Les Yper Yper με τον Κωνσταντίνο Τέλιο.

[σύνδεσμοι: Εκδόσεις Τύρφη | In Nomine Domini | η εκδήλωση στο Facebook]

 

In Nomine Domini – Η καρδιά της κούκλας

Αστυνομικό μυθιστόρημα; Δικαστικό θρίλερ; Ψυχολογική μονογραφία; Μεταφυσικός φετιχισμός; Η κρυφή ιστορία μυστικών εταιριών και ομάδων απονομής δικαιοσύνης; Μια ιστορία αγάπης που συνεχίζεται μέσα και πέρα από το θάνατο;

Το βιβλίο του Στέλιου Λευκόπουλου “Η καρδιά της κούκλας” από τις Εκδόσεις Τύρφη είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας “In Nomine Domini” και  φαίνεται ότι ενσωματώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, που συχνά συναντούμε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Τοποθετώντας τη δράση στο σήμερα και στην πόλη της Θεσσαλονίκης εκ των πραγμάτων συναντιέται με τις κρυφές ζωές, τα νυχτερινά μονοπάτια, τις ανομολόγητες αλήθειες και τα κοινά και ένοχα μυστικά που αυτή η πόλη ξέρει να κρύβει καλά από τα αδιάκριτα μάτια

In Nomine Domini - Η Καρδιά της Κούκλας

In Nomine Domini – Η Καρδιά της Κούκλας

Η τοπική κοινωνία δεν έχει και τόσο οξυμένα αντανακλαστικά. Παρά ταύτα πολλοί θα είναι αυτοί που θα σταθούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ειδικά όταν μιλούν για ένα άγριο έγκλημα που γίνεται στις τουαλέτες γνωστής ψυχιατρικής κλινικής από έναν άγνωστο δράστη. Ένας δράστης που κινείται στα όρια του πραγματικού, μια μυθιστορηματική μορφή εκδικητή που λαμβάνει εντολές από έναν ακόμη πιο αφανή ηθικό αυτουργό.
Τι όμως μπορεί να συνδέει αυτόν τον σκοτεινό τύπο με έναν δολοφονημένο πατέρα που ένας αθώος επιμένει να αναλάβει την ευθύνη του φόνου και να καταδικαστεί. Και τι μπορεί να συνδέει την νοσηρή αγάπη δύο ανθρώπων με μια αυτοκτονία και με δύο φρικιαστικά εγκλήματα.
Μια ευφυής εισαγγελέας προσπαθεί να ξεμπλέξει ένα κουβάρι στο οποίο τελικά μπλέκεται και η ίδια. Αφού όπως φαίνεται όλες οι ιστορίες συναντώνται τελικά σε έναν κοινό τόπο από όπου είναι δύσκολο κανείς να αποδράσει. Και η δικαιοσύνη που τελικά πάντοτε απονέμεται, ακόμη και με εντελώς ανορθόδοξους τρόπους, φαίνεται να είναι το διαρκώς το ζητούμενο σε μια διαδρομή που δεν μοιάζει να έχει τέλος.

Ανεπαίσθητα και με τεράστια προσπάθεια, εκείνα τα γκριζογάλανα μάτια που λαμποκοπούσαν τώρα μπροστά του, τον μετέφεραν μερικές εβδομάδες πίσω. Το ίδιο παλτό, το ίδιο κομποσκοίνι, η ίδια κορμοστασιά. Και μέχρι να κάνει τούτο το συνειρμό, ένα ακόμη κοράκι προσγειώθηκε στο έδαφος μπροστά τους. Και έπειτα ένα ακόμη. Σε λίγα δευτερόλεπτα ακόμη ένα. Το ένα δίπλα στο άλλο, σχεδόν στοιχισμένα, κοιτάζοντας όλα προς την ίδια κατεύθυνση: τον Άγγελο.
“Πέρασες από μπροστά μας”, είπε τελικά. “Στο λιμάνι”.
“Αυτό σου θυμίζω μόνο;” χαμογέλασε ειρωνικά ο άντρας.
“Εσύ δεν ήσουν;” ρώτησε ο Άγγελος δίχως να πάψει να τον περιεργάζεται.
“Ναι, εγώ ήμουν. Πέρασα από μπροστά σου”, τον διόρθωσε με το ίδιο ειρωνικό χαμόγελο και παίζοντας πάντα με το κομποσκοίνι. “Δεν υπήρχε κανείς άλλος εκεί”.
“Ήμουν με τον Αλέξανδρο”, αντέτεινε ο Άγγελος.
Ο άντρας έγειρε ελαφρώς το κορμί του προς το μέρος του ξανθού νεαρού και τον κάρφωσε με το βλέμμα του, ταυτόχρονα με το πτηνό που ήταν ακόμη γαντζωμένο στο χέρι του.
“Ήσουν;” του χαμογέλασε.

(απόσπασμα από το βιβλίο)

 

Στέλιος Γ. Λευκόπουλος

Ο Στέλιος Γ. Λευκόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1992. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτορας στον τομέα Αιματολογίας, στο Φράιμπουρκ της Γερμανίας. Παρά τη διαφορετική φύση του επαγγέλματός του, έκανε από μικρός βήματα προς τη λογοτεχνία και τη συγγραφή.


“Οι εικόνες ενώνονται όλες σε μία που τα περικλείει και τα περιλαμβάνει όλα — όλα τα ενοποιεί και τα κατανοεί, αισθάνεται και πραγματώνει.”

O Θάνος Κόης των Lost Bodies και ο Πάνος Λαδάς συζητούν για το underground ως βίωμα. Η ανοιχτή προς το κοινό συζήτηση πραγματοποιείται στα πλαίσια της ενότητας “Νο Under, Just Ground” των ομιλιών της ομάδας Critical Music Histories. Την Παρασκευή, 10/02 στις 20:00.

Είσοδος ελεύθερη, με κουτί προαιρετικής συνεισφοράς.
[σύνδεσμος της εκδήλωσης στο Facebook]

 

No Under, Just Ground #2

Το underground ως βίωμα: ρομαντισμοί, βελόνες ναφθαλίνης και άλλα τέτοια

Το underground δεν έχει ανάγκη από αυθεντίες, είναι από τη φύση του διαλυτικό, ολοζώντανο και ανατρεπτικό, δημιουργώντας συνεχώς ρήγματα στη λογική.

Μην δίνεις απολύτως καμία σημασία σε αυτούς που λένε ότι το underground πέθανε. Αυτοί που τα λένε έχουν οι ίδιοι πεθάνει και διψάνε για να βρούνε παρέα για να επισκεφτούν και να γεμίσουν με φρέσκα στεφάνια τον τάφο τους. Το underground είναι ολοζώντανο και γαμάει αστακοουρές και ξυλόσομπες μαζί.

Την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου στις 20:00 στο Les Yper Yper, οι Θάνος Κόης & Παναγιώτης Λαδάς θα συζητήσουν για ζητήματα σχετικά με το underground μιας καθημερινότητας η οποία διαμορφώνει και διαμορφώνεται από την πορεία του ιστορικού σχήματος των Lost Bodies.

 

Το No Under, Just Ground είναι ένα project υπό την επιμέλεια του υποψήφιου διδάκτορα Παναγιώτη Λαδά, το οποίο εντάσσεται στις δράσεις της ομάδας Critical Music Histories. Στα πλαίσια του θα διοργανωθεί ένας αριθμός ομιλιών-ανοιχτών συζητήσεων από ανθρώπους που, με διάφορους τρόπους, ανήκουν στην underground κοινότητα της Ελλάδας, ώστε να συζητηθούν θέματα σχετικά με το αντικείμενο αυτό.

Το ύφος των ομιλιών θα κρατηθεί αυστηρά ημιεπίσημο.

 

Θάνος Κόης:

Ο Θάνος Κόης είναι μουσικός, το μισό των Lost Bodies. Γεννήθηκε στα Πετράλωνα, μοιράζει τον χρόνο του τα τελευταία χρόνια μεταξύ Αθήνας και Μπέλο Οριζόντε στη Βραζιλία.

Παναγιώτης Λαδάς:

Ο Παναγιώτης Λαδάς γεννήθηκε το 1981 στην Κόρινθο. Το 2005 αποφοίτησε από την σχολή Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Κοζάνης και το 2012 από την κατεύθυνση Σύνθεσης του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα σχήματα, με γνωστότερα τους Postblue, Masine like Koma, Daτσουtsun, beaTol & the Eagol, ΦΙΔΙ, Λείπει και ΤΣΟΚΟΛΣ. Ασχολείται μεταξύ άλλων με την μελέτη των γενεσιουργών παραμέτρων της κάθε είδους (καλλιτεχνικής ή μη) δημιουργικής διαδικασίας.

 

Critical Music Histories:

Οι διαλέξεις της ομάδας Critical Music Histories στοχεύουν στην ανοιχτή, ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων και ερευνητικών προσεγγίσεων σε θέματα μουσικής ιστοριογραφίας, ανάμεσα σε φοιτητές, διδάσκοντες, προσκεκλημένους ερευνητές και ενδιαφερόμενο κοινό από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η θεματολογία τους αφορά σε ριζικές, αναθεωρητικές προσεγγίσεις πάνω στη μουσική, τον ήχο και το θόρυβο, την υψηλή και χαμηλή κουλτούρα, το ρόλο και την εκπροσώπηση του μουσικού σώματος στην κοινωνία, τη σημασία της μουσικής (αυτο)βιογραφίας, την αξία των προφορικών, άγραφων ή κοινωνικά “αόρατων” ιστοριών της μουσικής πράξης και τη σχέση ανάμεσα στις καλλιτεχνικές πρακτικές και την καθημερινή ζωή σε διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια.

Όλες οι εκδηλώσεις συνοδεύονται από συζήτηση με τα μέλη της ομάδας και το κοινό. Η είσοδος είναι ανοιχτή για το κοινό, με ελεύθερη συνεισφορά για τις εκδηλώσεις που γίνονται εκτός ΤΜΣ.

Πληροφορίες σχετικά με την ομάδα | Πληροφορίες σχετικά με τις διαλέξεις


Βίντεο από την εκδήλωση:

Έκφραση στο ίντερνετ. Μουσικές περσόνες στο ίντερνετ. Επικοινωνία στο ίντερνετ. Παρουσίαση του μουσικού έργου στο ίντερνετ. Προώθησή του στο ίντερνετ. Υπερέκθεση στο ίντερνετ — κι αν κάτι πάει στραβά… διαγράφονται τα ίχνη από το ίντερνετ;

Η ομάδα Critical Music Histories την Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου στις 19:30, ξεκινά την ενότητα No Under, Just Ground.
Στο πρώτο μέρος της, “Post-Internet: καλλιτεχνική έκφραση, marketing και τέτοια”, οι Παναγιώτης Σπούλος & Παναγιώτης Λαδάς μιλούν για την post-internet μουσική παραγωγή. Έξω από το ίντερνετ. Στο Les Yper Yper.

Είσοδος ελεύθερη, με κουτί προαιρετικής συνεισφοράς.
[σύνδεσμος της εκδήλωσης στο Facebook]

 

No Under, Just Ground #1

Post-Internet: καλλιτεχνική έκφραση, marketing και τέτοια

– Κατά πόσο η καλλιτεχνική έκφραση “συμβιβάζεται” λόγω των ρυθμών της προώθησής της μέσω internet;
– Ενδέχεται να υπάρχει κορεσμός στο γενικότερο ενδιαφέρον του μέσου ακροατή λόγω της ευκολίας πρόσβασης στην πληροφορία;
– Πόσο εύκολο είναι να σβήσει κάποιος την διαδικτυακή του παρουσία;
– Το “κυνήγι του θησαυρού” και το “exclusivity” ως όρος του marketing.

Το No Under, Just Ground είναι ένα project υπό την επιμέλεια του υποψήφιου διδάκτορα Παναγιώτη Λαδά, το οποίο εντάσσεται στις δράσεις της ομάδας Critical Music Histories. Στα πλαίσια του θα διοργανωθεί ένας αριθμός ομιλιών-ανοιχτών συζητήσεων από ανθρώπους που, με διάφορους τρόπους, ανήκουν στην underground κοινότητα της Ελλάδας, ώστε να συζητηθούν θέματα σχετικά με το αντικείμενο αυτό.

Το ύφος των ομιλιών θα κρατηθεί αυστηρά ημιεπίσημο.

 

Παναγιώτης Σπούλος:

Ο Παναγιώτης Σπούλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και ασχολείται ενεργά με τη μουσική από την εφηβεία του. Οργάνωσε το πρώτο του μουσικό φεστιβάλ το 1999 στο Δημαρχείο Καισαριανής, μια εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης υπέρ των τότε σεισμοπαθών. Αποφοίτησε από τον ΑΚΤΟ με άριστα ως Graphic Designer το 2002 και μέχρι σήμερα η γραφιστική αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του.
Μια αξιοσημείωτη συνεργασία είναι αυτή με την Δέσμη Εκδοτική όπου ως Creative Media Art για 7 χρόνια κομψοτέχνησε (direct και covert) διαφημίσεις μεγάλων πελατών (ΟΤΕ, Jameson, Coca Cola και αμέτρητους άλλους) στο Αθηνόραμα και στα λοιπά περιοδικά της εταιρείας, ενώ εκτέλεσε χρέη in-house διαφημιστικής για θεσμούς όπως οι Χρυσοί Σκούφοι και τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού. Ταυτόχρονα, η μουσική του δράση μπορεί να θεωρηθεί αξιοσημείωτη, απαριθμώντας δεκάδες κυκλοφορίες και περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική είτε solo (ως Dead Gum) είτε σε μουσικά σχήματα στα οποία ανήκει (Reverse Mouth, Wham Jah). Εδώ και 15 χρόνια δραστηριοποιείται, επίσης, με το μουσικό του label, Phase!, το οποίο έχει εκδώσει πάνω από 120 κυκλοφορίες ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών σε βινύλιο, κασέτα και CD ενώ παράλληλα έχει διοργανώσει συναυλίες σημαντικών ξένων καλλιτεχνών (Big Blood, Talibam!, Phil Minton, Blood Stereo, SewnLeather, AngelsinAmerica, El-g, FranceSauvage, CakesofLight, DonnaParker, κ.α.) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη.

Παναγιώτης Λαδάς:

Ο Παναγιώτης Λαδάς γεννήθηκε το 1981 στην Κόρινθο. Το 2005 αποφοίτησε από την σχολή Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Κοζάνης και το 2012 από την κατεύθυνση Σύνθεσης του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα σχήματα, με γνωστότερα τους Postblue, Masine like Koma, Daτσουtsun, beaTol & the Eagol, ΦΙΔΙ, Λείπει και ΤΣΟΚΟΛΣ. Ασχολείται μεταξύ άλλων με την μελέτη των γενεσιουργών παραμέτρων της κάθε είδους (καλλιτεχνικής ή μη) δημιουργικής διαδικασίας.

 

Critical Music Histories:

Οι διαλέξεις της ομάδας Critical Music Histories στοχεύουν στην ανοιχτή, ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων και ερευνητικών προσεγγίσεων σε θέματα μουσικής ιστοριογραφίας, ανάμεσα σε φοιτητές, διδάσκοντες, προσκεκλημένους ερευνητές και ενδιαφερόμενο κοινό από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η θεματολογία τους αφορά σε ριζικές, αναθεωρητικές προσεγγίσεις πάνω στη μουσική, τον ήχο και το θόρυβο, την υψηλή και χαμηλή κουλτούρα, το ρόλο και την εκπροσώπηση του μουσικού σώματος στην κοινωνία, τη σημασία της μουσικής (αυτο)βιογραφίας, την αξία των προφορικών, άγραφων ή κοινωνικά “αόρατων” ιστοριών της μουσικής πράξης και τη σχέση ανάμεσα στις καλλιτεχνικές πρακτικές και την καθημερινή ζωή σε διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια.

Όλες οι εκδηλώσεις συνοδεύονται από συζήτηση με τα μέλη της ομάδας και το κοινό. Η είσοδος είναι ανοιχτή για το κοινό, με ελεύθερη συνεισφορά για τις εκδηλώσεις που γίνονται εκτός ΤΜΣ.

Πληροφορίες σχετικά με την ομάδα | Πληροφορίες σχετικά με τις διαλέξεις


Με αφορμή την “Τέταρτη Συνέντευξη” τρεις γυναίκες συναντώνται στο ίδιο τραπέζι και ακολουθούν τις εντολές της εταιρίας. Αντισυμβατικές τεχνικές τις καθιστούν μαριονέτες σε ένα παιχνίδι του μυαλού. Η διαθέσιμη θέση εργασίας είναι μονάχα μία και η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν είναι αληθινό. Αν η δουλειά τα προκαλεί όλα αυτά… ας δουλέψουν μόνο μηχανές.

Η συνέντευξη λαμβάνει χώρα στις 17 & 18 Δεκεμβρίου στις 21:00 στο Les Yper Yper. Αν ποτέ βρεθούμε έξω απο εδώ, παρακαλώ, να μην ξαναμιλήσει κανείς γι’αυτό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

[σύνδεσμος του event στο Facebook]

Πληροφορίες:

Η θεατρική ομάδα Quatro y Quarto, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό τη δουλειά της, δύο παραστάσεις βασισμένες στο έργο “Μέθοδος Γκρόνχολμ” του Jordi Galceran.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Προσωπικά στοιχεία
Ονοματεπώνυμο: Quatro y Quarto
Μέλη: Μήλιου Χριστίνα, Ταβουλάρη Μελίνα, Ανασταστιάδου Μαρία
Κηδεμόνες: Γιώτα, Άλφα
Έτος Γεννήσεως: 2016

Εκπαίδευση
-BA στη “μύτη” του Γκογκολ
-Μ.Sc. στο “Νησί
-Ph.D. στο “κατακόρυφο

Ξένες γλώσσες
-γλώσσα του σώματος

Επαγγελματικές Δεξιότητες
-roll back
-φαντασματάκια
-παγκάκι

ΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η Dekia, θυγατρική εταιρία του ομίλου Ζεδα με παρουσία σε 27 χώρες παγκοσμίως, στα πλαίσια ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της στη μεσογειακή αγορά αναζητά νέα μέλη για την ομάδα της.
Για το κεντρικό κατάστημα της χώρας η θέση αφορά:

Central Managing Director (Κωδ.θ.: C.M.D. 12/2016)

Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν:
M.Sc. στο Business Administration ή HR Management
5ετης εμπειρια
συνεργατικό πνεύμα
εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις

Η εταιρία προσφέρει:
Υψηλό πακέτο αποδοχών
Ευχάριστο και διεθνούς επιπέδου περιβάλλον εργασίας (γυμναστήριο, εστιατόριο, playroom)
Εταιρικό αυτοκίνητο και διαμέρισμα στο κέντρο.
Δυνατότητες εξέλιξης

Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι θα κληθούν σε ομαδική συνέντευξη στα κεντρικά γραφεία της Dekia στην αίθουσα συνεδριάσεων του ενδέκατου ορόφου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 269587


Ο Στυλιανός Τζιρίτας παρουσιάζει στις 9 και 10 Δεκεμβρίου στο Les Yper Yper δύο performances που αμφότερες έκαναν πρεμιέρα μέσα στο 2016. Η Θεσσαλική Τέφρα και το My Life as an American – Η Ζωή μου ως Έλλην παρουσιάστηκαν τον Ιανουάριο και τον Οκτώβριο του 2016, αντίστοιχα, στην Αθήνα. Και στις δύο περιπτώσεις ο ελλαδικός χώρος ως καμβάς αλλά και βασικό στοιχείο της πλοκής των δύο δράσεων είναι εμφανής, όχι μόνο στους τίτλους αλλά και στην ίδια τη γράμμωσή τους.

Θεσσαλική Τέφρα

Η “Θεσσαλική Τέφρα” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2016 στη Σχολή καλών Τεχνών της Αθήνας.

Η τοπογραφική αναγωγή του τίτλου δεν είναι τυχαία, μιας και η Θεσσαλία με το ιδιότυπο του αφαλού αλλά και σιτοβολώνα του ελλαδικού χώρου έχει αποτελέσει χώρο ζύμωσης με ενδιαφέροντα απότοκα. Με δεδομένο τη συγκεκριμένη συνισταμένη η αφήγηση fiction ιστορίας με λόγο, κίνηση και προεγγεγραμμένα αρχεία ήχου.

Η Θεσσαλική Τέφρα βουτάει στην μεταπολιτευτική περίοδο της ημεδαπής προσπαθώντας να αναπαραστήσει μέσα από μια παραισθητική οδό όπου η καθημερινότητα μαζί με το έκτακτο/το αναπάντεχο συμβαδίζουν, ενώ ζητήματα και περιοχές όπως η θρησκεία, η αρχαιολατρία, η αγχωμένη εμβρυακή δημοκρατία πατούν πάνω σε ένα σαθρό αν και εύγονο έδαφος.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου || Διάρκεια 45 λεπτά || Είσοδος 3 ευρώ || Facebook Event

My Life as an American – Η Ζωή μου ως Έλλην

H performance κινείται στο διάσελο της αναγνώρισης των συντεταγμένων που όρισαν σε 3 γενιές εγγραφών του δημοτολογίου, της εντός των ελληνικών συνόρων χώρας, τη σύμπλευση δυο διαφορετικών πολιτισμικών παρακαταθηκών.

Μία σχέση που κινήθηκε πολύ πιο μακριά από τις παραδοσιακές διελκυστίνδες αγάπης-μίσους που τόσο καθαρά γνωρίζουμε από την εδώ μεριά της όχθης. Γνωρίζοντας εκ της συμβάσεως ότι αντιμετωπίζεται ως “άλλος ένας” στα αμερικάνικα πολιτικά/πολιτισμικά σχέδια, ο Έλληνας ανέπτυξε ανάλογα με τη δεκαετία (’60-’70-’80) μια σχέση που καθορίστηκε όχι μόνο από τα πολιτικά γεγονότα της ημεδαπής (όπως φυσικά και του αντίπαλου δέους) αλλά και από την απρόσμενη πλατφόρμα του παροξυσμικού τρόπου σκέψης που επέβαλλε το rock ‘n’ roll. Η τελευταία ως στοιχείο έθεσε αλλαγή σκέψης (προς τον οποιοδήποτε πόλο τοποθέτησης) μέσα στον ελληνικό κοινωνικό ιστό, ακόμα και σε κλιμάκια που φαινομενικά θα θεωρούσε κάποιος ανεπηρέαστα.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου || Διάρκεια 57 λεπτά || Είσοδος 3 ευρώ || Facebook Event

 

Στυλιανός Τζιρίτας

Στυλιανός Τζιρίτας

Ο Στυλιανός Τζιρίτας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και η καταγωγή του είναι από την Κρήτη. Ασχολήθηκε και ασχολείται με τη μουσική ως αρθρογράφος και εκτελεστής, την performance επί 17 συναπτά έτη και με το ραδιόφωνο.

Έχει εκδώσει μια ντουζίνα από fanzines με εξέχοντα κατά τη γνώμη του τα “Trash City” και “Το Σιδερένιο Ψωράλογο”. Έχει εκδώσει επίσης 4 βιβλία εκ των οποίων τα 2 είναι νουβέλες και τα άλλα 2 μουσικής επικέντρωσης.

 


Πέρασαν χρόνια
Το ψάρι ξέφυγε απ’ το αγκίστρι
Η πληγή έκλεισε
Κολυμπάει ξανά

Η πρώτη ποιητική συλλογή του Δημήτρη Θαβώρη, “Δρόμος πάλι” των εκδόσεων Εντευκτηρίου, παρουσιάζεται την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, 8:30 το βράδυ, στο Les Yper Yper.
Λέξεις που μοιάζουν με κομμάτια ενός κολάζ και στίχοι που χωρούν στο κενό ανάμεσα σιωπής και μουσικής.

Το βιβλίο προλογίζουν οι Γιώργος Κορδομενίδης και Δήμητρα Κατιώνη. Τα ποιήματα διαβάζουν/παρουσιάζουν οι Βασίλης Αμανατίδης, Σοφία Καρακάντζα και Δημήτρης Θαβώρης. Την σκηνοθετική επιμέλεια έχει η Σοφία Καρακάντζα. Στην παρουσίαση, θα ακουστούν ηχογραφημένες συνθέσεις του Δημήτρη Θαβώρη.
[Facebook Event]

Μ’εκείνα και με τ’άλλα
περνάει η ζωή μας
Ευτυχώς υπάρχουν και τα άλλα

 

Δρόμος πάλι

Ένα βιβλίο ποίησης, όπου ο ποιητής παλινδρομεί ανάμεσα στην ελπίδα και τον φόβο, ανάμεσα στον πόνο και τη χαρά, ανάμεσα σ’ αυτή τη ζωή και την άλλη.
Η φυγή του είναι και ερχομός.
Στο ταξίδι του αυτό συναντάει μια μάγισσα, μια αγελάδα, έναν δωρητή νύχτας, έναν Ινδό χορευτή, τον Κύκλωπα, την Πηνελόπη που είναι στην πραγματικότητα η Καλυψώ, μια ζητιάνα, έναν σκύλο, έναν λογιστή-γιατρό. Περπατάει ανάμεσα σε μυρίους, τον κυνηγάνε οι Ερημίες, ακούει το τραγούδι της Μνημοσύνης, τρέχει στην ανηφόρα του Έρωτα, κοιμάται, πεθαίνει και ένα πρωϊ επιστρέφει.
Με λόγο συχνά αντι-ποιητικό, παιγνιώδη, εξομολογητικό, και με μια σοφία που κερδήθηκε στην περιπέτεια αυτής της παλινδρόμησης, ο Δημήτρης Θαβώρης μας παρουσιάζει το πρώτο του βιβλίο.
Μπροστά μας και μπροστά του, δρόμος πάλι.

 

Δημήτρης Θαβώρης

Ο Δημήτρης Θαβώρης γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1975. Από το 1983 ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει σπουδάσει βιολί, ανώτερα θεωρητικά της μουσικής και σύνθεση. Από το 2008 παίζει βιόλα σε διάφορα σύνολα κλασικής μουσικής.
Το διάστημα 2011-2013 έκανε στο Λονδίνο μεταπτυχιακές σπουδές σύνθεσης για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει συμμετάσχει ως συνθέτης σε παραστάσεις θεάτρου και χορού, ενώ έργα του έχουν παιχθεί στο Λονδίνο και τη Θεσσαλονίκη.

 


Την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 το βιβλίο της Μαρίας Ψωμά-Πετρίδου “Δεύτερο ζευγάρι φτερά” των εκδόσεων Κυριακίδη, θα παρουσιαστεί το Les yper yper.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Άγγελος Γρόλιος, η Καλλιόπη Πασιά, η Μαρία Στύλου και η συγγραφέας Μαρία Ψωμά-Πετρίδου. Την παρουσίαση θα υποστηρίξουν οι ηθοποιοί Μαρία Γκερτσάκη, Χριστίνα Ζαχαροπούλου και Κωνσταντίνος Πετρίδης, ενώ στο πιάνο θα είναι η Έλενα Αργαλιά. Την οπτική επικοινωνία έχει αναλάβει ο Απόστολος Ρίζος και την επιμέλεια του ήχου ο Παύλος Βάκαλος. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Στέλιος Χατζηαδαμίδης και για τον συντονισμό είναι υπεύθυνος ο Κωνσταντίνος Τέλιος.

Δεύτερο ζευγάρι φτερά:

Το βιβλίο της Μαρίας Ψωμά Πετρίδου συνιστά μια απρόβλεπτη ιστορία στα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας, καλώντας τον αναγνώστη να την απολαύσει αισθητικά, αφήνοντάς τον ταυτόχρονα ελεύθερο να την αποκωδικοποιήσει σύμφωνα με τις δικές του ορίζουσες. Κι ενώ διαδραματίζεται σε ένα σύγχρονο προς εμάς περιβάλλον, όπου θα αναγνωρίσει κανείς στιγμές από την τρέχουσα ιστορία της χώρας αλλά και από την προσωπική ιστορία όλων μας, καταφέρνει να ασχολείται με ζητήματα που παραμένουν διαχρονικά έξω από την ιστορία και τις εποχές αφού απασχολούν διαρκώς τον άνθρωπο τόσο σε επίπεδο πνεύματος όσο και σε επίπεδο διεκπεραίωσης της καθημερινότητας.

Ένας απροσδόκητος θάνατος πόσες ανατροπές μπορεί να επιφέρει;  Αυτός που πεθαίνει ξαφνικά παύει και να υφίσταται; Οι δικοί του άνθρωποι πώς διαχειρίζονται ότι πέτυχε κι ότι άφησε στη μέση;

Όταν το νήμα της ζωής του Λευτέρη Σλίπερη κόβεται απρόσμενα στα 54 του χρόνια, η γυναίκα του η Λίνα βυθίζεται σε μια νύχτα σε αχαρτογράφητα νερά,  τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε σχέση με την επιχείρηση του άντρα της. Πυκνή ομίχλη σκεπάζει την μέχρι χθες διαυγή καθημερινότητα της. Οι συμπεριφορές συγγενών και συνεργατών μεταβάλλονται. Ίσκιοι από το παρελθόν εμφανίζονται απειλητικοί. Η κρίση στην οποία εισέρχεται η χώρα σκοτεινιάζει ακόμη περισσότερο το τοπίο.  Αβεβαιότητα,  ανασφάλεια και άγνοια σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την ίδια και τον γιό της. Θα καταφέρει να παλέψει για διέξοδο;  Ο Λευτέρης θα της δώσει το χέρι του; Κι ο Κωνσταντής τι θέση θα πάρει;  Θα αποσκοπεί ή θα συνδεθεί;

Μ. Ψ. Π.

Βιογραφικό σημείωμα:

Η Μαρία Ψωμά – Πετρίδου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδόσει την ποιητική συλλογή «Ισόβια Θητεία» το 2006, από τις εκδόσεις Ερωδιός και τη συλλογή διηγημάτων «Και να βρεθεί θα με κυνηγάει» από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες.


4 εποχές στο δρόμο @ LYY


//

Το βιβλίο ποίησης της Χριστίνας Οικονομίδου “4 εποχές στο δρόμο” των εκδόσεων Απόπειρα, παρουσιάζεται την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, στις 8:00 μ.μ στο Les Yper Yper.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι επίκουρες καθηγήτριες του Α.Π.Θ. Γιώτα Καραγιάννη και Ιωάννα Ναούμ.

Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί από δράσεις, ερμηνείες, video και μουσικές με την επιμέλεια και τη συμμετοχή της θεατρικής σκηνοθέτιδας Σοφίας Καρακάντζα και της ηθοποιού Μάτας Καστρησίου.

[σύνδεσμος της εκδήλωσης στο Facebook]

4 εποχές στο δρόμο

Ο χώρος και ο χρόνος. Δυο εκδοχές ενός ταξιδιού που σε πληροί και σε πνίγει εξίσου. Πόθοι και μνήμες, στριμωγμένες σε στενά δωμάτια καταχείμωνο, στο πίσω μέρος ενός φορτηγού κατακαλόκαιρο, στο άδειο βλέμμα των παραθύρων όταν δεν θέλεις στ’ αλήθεια κανείς να σε δει, ανεξαρτήτως εποχής· είτε απλωμένες, σαν μπουγάδα που μοσχοβολάει σε μια ταράτσα, στην κορυφή ενός λόφου, σαν σημαία, σε μια παραλία ασυγχώρητης επιθυμίας, σαν θαυμασμός.
Η Μάριον και ο Άγγελος, αλλά και όλοι όσοι παρελαύνουν στις σελίδες αυτού του βιβλίου, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να προσπαθούν να διαφύγουν από ό,τι κάθε φορά τους κατατρέχει. Μέσ’ από τον έρωτα, μέσ’ από την αγάπη, τη συντροφικότητα, τις φιλίες, τη δημιουργία. Κάνουν το γύρο αυτού του κόσμου, του πραγματικού, αλλά κι εκείνου που αποτυπώνεται στην εσωτερική τους όραση, διαρρηγνύουν τα σύνορα των τοπίων και των αισθήσεων. Και όλο αυτό το ταξίδι τους στο χώρο και το χρόνο δεν είναι τίποτα άλλο παρά αυτές οι απέλπιδες προσπάθειες να κρατηθούν με όλη τους τη δύναμη πάνω στη ζωή.

 

Χριστίνα Οικονομίδου

Η Χριστίνα Οικονομίδου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Μόναχο και στην Αθήνα. Από το 1994 απασχολείται στον χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού. Άρθρα, κείμενα και βιβλιοκρισίες της δημοσιεύονται τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.
Είναι η αρχισυντάκτρια στην εκπομπή για το βιβλίο “Άξιον εστί” του Βασίλη Βασιλικού. Ήταν συνεκδότρια και διευθύντρια του μηνιαίου free press περιοδικού για το βιβλίο index, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του. Διδάσκει, επίσης, Δημιουργική Γραφή στο Μικρό Πολυτεχνείο.
εκδώσει δεκαοκτώ βιβλία -λογοτεχνικά και μη. Διηγήματα και κείμενά της συμπεριλαμβάνονται και σε συλλογικές εκδόσεις.
Το “4 εποχές στον δρόμο” είναι το τέταρτο ποιητικό βιβλίο της.

cheap twitter followers