cheap twitter followers
LeftRight

Την Δευτέρα 13. 11. 20017 στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Κανδύλη “Πλυμένα Λάβαρα” από τις εκδόσεις Τύρφη.

Το βιβλίο αποτελείται από σαράντα μικρά κείμενα, που σε ελεύθερη και ποιητική γραφή προσεγγίζουν τα θέματα της καθημερινότητας από μία οπτική του βάθους.

Κοντά στο ασυνείδητο, αλλά πολύ γερά στερεωμένα στη συνειδητή πρόσληψη, απόδοση και επεξεργασία, τα γραπτά της Μαρίας Κανδύλη έρχονται να δώσουν φωνή στον καθημερινό και με μεγάλη ελαφρότητα υποτιμημένο άνθρωπο, από τις δήθεν υψιπετείς φωνές της υποτιθέμενης υψηλής τέχνης.

Η συγγραφέας, μια γυναίκα ανάμεσα στις άλλες, μας εξηγεί με σπαρακτικό τρόπο ότι κανείς δεν είναι ένας ακόμη ανάμεσα σε άλλους και ότι οι ανώνυμοι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι πρόσωπα, στο βαθμό που επιμένουν να αναμετρώνται με την πραγματικότητα, με τρόπο σχεδόν ηρωικό και ως εκ τούτου τρόπο άδηλο, σεμνό και όχι πάντοτε κοινοποιήσιμο —  ή όχι τέλος πάντων με την ελαφρότητα που συνηθίζεται να γίνεται αυτό στην επονομαζόμενη πολιτιστική βιομηχανία της τέχνης.

Η γραφή της Μαρίας Κανδύλη ανάμεσα σε άλλα, κομίζει μετά βεβαιότητας ένα -σε απόλυτες τιμές- αισιόδοξο μήνυμα, ότι ο μέσος άνθρωπος, αυτός ο μη επώνυμος, παρά τις τεράστιες, μακροχρόνιες και δαπανηρές προσπάθειες που έγιναν στην αντίθετη κατεύθυνση, δεν ηττήθηκε ακόμα!

[Εκδόσεις Τύρφη | η εκδήλωση στο Facebook]

Η Μαρία Κανδύλη γεννήθηκε στη Γερμανία και έζησε τα παιδικά της χρόνια μέχρι και την ενηλικίωσή της στην Καστοριά. Σπούδασε λογιστική και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι μητέρα δύο παιδιών και ζει στην πόλη της καβάλας. Τα «Πλυμένα Λάβαρα» είναι το πρώτο της βιβλίο.

Οι εκδόσεις Τύρφη είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Les Yper Yper με τον Κωνσταντίνο Τέλιο.

 

ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΗΤΑΝ

Ατελείωτες ανασκοπήσεις του τι ζήσαμε. Ανασκοπήσεις δευτερολέπτων. Σύντομες σκέψεις του τι δεν ζήσαμε. Ανασκοπήσεις ωρών. Τα δευτερόλεπτά μας πολύτιμα. Οι ώρες μας Θησαυρός. Όσα και να έχουμε κάνει δεν φτάνουν. Ξαφνιοκά γίνονται ασήμαντα, ευτελή, ένα τίποτα. Όμως όσα ακόμα δεν καταφέραμε φαντάζουν υπέροχα. Αν μας δινόταν η ευκαιρία θα τα κάναμε μοναδικά, με τον καλύτερο τρόπο. Αν μας δινόταν.

Μια μικρή λέξη ευχής και φόβου το αν. Μια ένοχη ευτυχία επειδή δεν είμασταν εμείς οι εκλεκτοί του θανάτου. Κάποιος άλλος ήταν. Μπορεί αγαπημένος, μπορεί φίλος, μπορεί απλά γνωστός. Όμως δεν ήμασταν εμείς και αυτό είναι λυτρωτικό, όσο και να το κρύβουμε χαμηλώνοντας το βλέμμα, το προδίδει ο χτύπος της καρδιάς, η παρατεταμένη εκπνοή, η λαίμαργη εισπνοή οξυγόνου.

Δεν ήμασταν εμείς και υποσχόμαστε, ναι υποσχόμαστε, από δω και πέρα να αλλάξουμε, να κάνουμε κάθε λεπτό που χάνουμε πολύτιμο και ακριβό, να αφήνουμε το σημάδι της ζεστής μας ύπαρξης.

Πόσο ίδιοι όλοι μας. Γενναίοι, δειλοί, ανόητοι και έξυπνοι, μοχθηροί και καλοσυνάτοι. Όλοι ίδιοι στις εκπνοές και εισπνοές μας. Διαφορετικά πανοποιότυποι αλλά ζωντανοί.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ζωής από το θάνατο. Αυτόν που φοβόμαστε ακόμα και να προφέρουμε, τρέμουμε να σκεφτούθμε, δε θέλουμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε. Κι όμως, αν τύχει στο δρόμο μας, αν τύχει, αυτόματα κρεμόμαστε απ’τη ζωή, απεγνωσμένα γαντζωνόμαστε με όλα μας τα δάχτυλα ματώνοντάς τα.

Κάθε φορά που η απώλεια κάνει αισθητή την απουσία, παίρνουμε παρουσίες και σιγά-σιγά η ένοχη ευτυχία της απλής μας ύπαρξης ξεφτά, σκουριάζει, μέχρι την επόμενη φορά που δεν θα είμαστε και πάλι οι εκλεκτοί.

[απόσπασμα]

 


H ομάδα Critical Music Histories επιστρέφει στο Les Yper Yper για τρίτη χρονιά, με έναν κύκλο ανοιχτών ομιλιών και συζητήσεων γύρω από τις μεθόδους της μουσικής ιστοριογραφίας, εντός και εκτός ακαδημαϊκών πλαισίων.

Την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στις 20:00 συνομιλούμε με τον Dmitry Vasilyev, συγγραφέα του VIVA ITALIA (2017) και υπεύθυνο του Monochrome Vision label.

Στις 800 σελίδες του νέου βιβλίου του Vasilyev, γίνεται μια απόπειρα πρωτογενούς καταγραφής της ιστορίας της ανεξάρτητης ιταλικής ηλεκτρονικής μουσικής, από το 1955 μέχρι σήμερα. Αν και το βιβλίο είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο στη ρωσική γλώσσα, τα περιεχόμενά του αποτελούν ήδη αντικείμενο αναφοράς για τη διεθνή πειραματική μουσική κοινότητα. Με την ευκαιρία της έκδοσής του τόμου, ο Vasilyev θα μιλήσει για τα ζητήματα συλλογής και οργάνωσης της έρευνάς του, αλλά και για τις ιδιαιτερότητες της δικής του μουσικής και συγγραφικής δραστηριότητας στη Ρωσία από την δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα.

Η ομιλία και συζήτηση θα γίνουν στα αγγλικά.

 

Dmitry Vasilyev:

O Dmitry Vasilyev είναι αυτοδίδακτος δημοσιογράφος με έδρα τη Μόσχα. Ενεργός εδώ και πολλά χρόνια ως ιδρυτής του περιοδικού ΙΕΜ από το 1995, και του ανεξάρτητου δισκογραφικού label Μonochrome Vision από το 2004, έχει επιμεληθεί εκατοντάδες ραδιοφωνικές εκπομπές καθώς και συναυλίες στη Ρωσία και την Ουκρανία, και έχει κυκλοφορήσει πάνω από 50 CD με πειραματική μουσική από όλο τον κόσμο. Πρόσφατα, έγινε μέλος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνισμού Luigi Russolo.

VIVA ITALIA | Monochrome Vision label

 

Critical Music Histories:

Οι διαλέξεις της ομάδας Critical Music Histories στοχεύουν στην ανοιχτή, ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων και ερευνητικών προσεγγίσεων σε θέματα μουσικής ιστοριογραφίας, ανάμεσα σε φοιτητές, διδάσκοντες, προσκεκλημένους ερευνητές και ενδιαφερόμενο κοινό από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η θεματολογία τους αφορά σε ριζικές, αναθεωρητικές προσεγγίσεις πάνω στη μουσική, τον ήχο και το θόρυβο, την υψηλή και χαμηλή κουλτούρα, το ρόλο και την εκπροσώπηση του μουσικού σώματος στην κοινωνία, τη σημασία της μουσικής (αυτο)βιογραφίας, την αξία των προφορικών, άγραφων ή κοινωνικά “αόρατων” ιστοριών της μουσικής πράξης και τη σχέση ανάμεσα στις καλλιτεχνικές πρακτικές και την καθημερινή ζωή σε διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια.

Όλες οι εκδηλώσεις συνοδεύονται από συζήτηση με τα μέλη της ομάδας και το κοινό. Η είσοδος είναι ανοιχτή για το κοινό, με ελεύθερη συνεισφορά για τις εκδηλώσεις που γίνονται εκτός ΤΜΣ.

Πληροφορίες σχετικά με την ομάδα | Πληροφορίες σχετικά με τις διαλέξεις


〉〉 Της αρέσει να χαζεύει τα σύννεφα και τα σχέδια τους στον ουρανό. Σχέδια και ταξίδια που κάθε στιγμή είναι έρμαια της διάθεσης του αέρα. Έτσι και τα σχέδια των ανθρώπων είναι έρμαια στη διάθεση του τυχαίου. 〉〉  〉〉

 

Στο βιβλίο “Οστά“, η Αναστασία Πανταζοπούλου, μέσα από δέκα ιστορίες, αφηγείται και προσεγγίζει μυθιστορηματικά τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο, όπως ο πόλεμος, ο έρωτας, ο θάνατος, η τρέλα κ.α. Εμπλέκοντας διαφορετικές ιστορικές εποχές από την πόλη της Θεσσαλονίκης με διαφορετικούς τύπους γραφής και με οπτικές που παραπέμπουν στα μεγάλα λογοτεχνικά ρεύματα όπως τον κλασικισμό, τον ρομαντισμό, τον νατουραλισμό, τον συμβολισμό κ.λπ., καταφέρνει να διηγηθεί κομμάτια της πραγματικότητας και της ιστορίας από-οικειοποιώντας τα από τον συνήθη τρόπο θέασής τους, δημιουργώντας έτσι, μέσα από αυτήν την μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη που παράγει λογοτεχνία, μια γοητευτική και ευγενική μυθοπλασία-χειρονομία προς τον αναγνώστη.
 

〉〉 Η νύχτα τη βρήκε να ανηφορίζει προς το σπίτι. Σαν το σκυλί είχε βρει το δρόμο από τη μυρωδιά, χωρίς να σκέφτεται, χωρίς να βλέπει πού πηγαίνει. 〉〉  〉〉

 
Η Αναστασία Πανταζοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1968. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Φυσικό Τμήμα και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην εκπαίδευση στο Ανοιχτό Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει φυσική και μαθηματικά. Έχει δύο παιδιά. Ασχολείται με τη συγγραφή, τη θεωρία της λογοτεχνίας, την ποίηση και την λογοτεχνική κριτική. Το βιβλίο της “Οστά” από τις εκδόσεις Τύρφη είναι το πρώτο της βιβλίο.

Το σχεδιασμό του εξωφύλλου έχει κάνει ο Απόστολος Ρίζος, επάνω σε ζωγραφικά έργα της Ράνιας Εμμανουηλίδου και την επιμέλεια της έκδοσης ο Κωνσταντίνος Τέλιος.
 

〉〉 Τα μαξιλάρια μερικές φορές βλέπουν και γέλια ή ζεσταίνονται από ανάσες ανακούφισης, όμως αυτό που κρατάνε καλά κλεισμένο στο εσωτερικό τους είναι οι λυγμοί.Κι όταν οι νοικοκυρές τα βγάζουν στον ήλιο, όλοι αυτοί οι λυγμοί σαν προσευχές ανεβαίνουν στον ουρανό. Γι’ αυτό μερικές φορές ακόμα κι οι ανομολόγητες ευχές μας γίνονται πραγματικότητα. 〉〉  〉〉

 
Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 02 Οκτωβρίου στις  20:00 στο Les yper yper.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Μαρία Ψωμά Πετρίδου, Γιάννης Βαϊτσαράς και ο Σπύρος Βούγιας. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Κρίστυ Λευκού, Αναστασία Γυλλού και η Μαρία Γκερτσάκη. Τη οπτική επικοινωνία έχει αναλάβει ο Απόστολος Ρίζος ενώ την επιμέλεια του ήχου έχει ο Παύλος Βάκαλος.

Οι εκδόσεις Τύρφη είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Les Yper Yper με τον Κωνσταντίνο Τέλιο.

[Εκδόσεις Τύρφη | η εκδήλωση στο Facebook]
 

〉〉 Σήμερα με επισκέφθηκε το αυτί σου. Τι γλυκιά που είσαι, δε με αφήνεις ποτέ μόνο. Ήταν τόσο όμορφο να έχω το αυτί σου μαζί μου όλη μέρα. Ευτυχώς δεν ήρθες ολόκληρη. 〉〉  〉〉

 

 


…It’s oh so quiet…

 

Το Ίδρυμα Μάργαρη προσκαλεί δημιουργούς από όλο τον κόσμο να υποβάλουν ένα πρωτότυπο έργο mail art για την φετινή του έκθεση στην Αμφιλοχία με τίτλο “It’s oh so quiet…”.

Η θεματική της φετινής έκθεσης συνδέεται με μια πρόσφατη σημαντική εξέλιξη για την Αμφιλοχία: η εθνική οδός που διέσχιζε το παραλιακό μέτωπο της πόλης μετατοπίστηκε περιφεριακά, ανατρέποντας τα δεδομένα της οικονομικής ζωής της κοινότητας. Αυτή η αλλαγή αποτελεί τόσο ευκαιρία όσο και πρόκληση για την τοπική κοινωνία που καλείται να επαναπροσδιορίσει τις αναπτυξιακές στρατηγικές της.

The Margaris Foundation invites creatives from around the world to submit original mail art work for this year’s exhibition in Amfilochia titled “It’s oh so quiet…“.

This year’s exhibition is inspired by a recent development in the small city of Amfilochia where the Foundation is based: the national highway that passed through the central, coastal road of Amfilochia has been transferred peripherally. This development presents both a great opportunity and a great challenge to the city, that needs to reassess and redirect its strategies for growth.

More / Περισσότερα: margarisfoundation.weebly.com

 
 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΡΓΩΝ
Τα έργα θα πρέπει να σταλούν μέχρι τις 7 Ιουλίου (σφραγίδα ταχυδρομείου) στην διεύθυνση:
Les Yper Yper
Γεωργίου Σταύρου 4
546 23 Θεσσαλονίκη
Τηλ: +30.2310.269.587
Email: info@lesyperyper.com

  • Τα έργα πρέπει να συνοδεύονται από τα στοιχεία επικοινωνίας με τον καλλιτέχνη (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, email, ιστοσελίδα).
  • Τα έργα δεν θα επιστραφούν και θα γίνουν μέρος του αρχείου του Ιδρύματος Μάργαρη.
  • Κανένα έργο δεν είναι προς πώληση αλλά μπορεί να εκτεθεί δημοσίως για πολιτιστικούς σκοπούς.
  • Όλες οι συμμετοχές θα πρέπει να υποβληθούν μέσω ταχυδρομείου.

SUBMISSION OF WORKS
Please send your works by July 7 (post stamp) to the following address:
Les Yper Yper
Georgiou Stavrou 4
546 23, Thessaloniki, Greece
Tel: +30.2310.26.95.87
Email: info@lesyperyper.com

  • Participants should provide their full name, address, nationality, email, and website, if available.
  • The works submitted will not be returned and become the collection of Margaris Foundation’s archive.
  • No work will be for sale but may be exhibited from time to time in public galleries to promote cultural awareness.
  • All entries must be submitted through the Post Office.

Την Τρίτη, 16 Μαΐου στις 20.30 στο Les Yper Yper, ο Πάνος Λαδάς συζητά με την Γεωργία Καρύδη με αφορμή ιστορίες & ανοιχτά ερωτήματα για το εφήμερο του καλλιτεχνικού έργου, τα καθημερινά πράγματα ως αντικείμενα τέχνης, την διαδικτυακή παρουσία και την ερμηνευτική αμεσότητα ως πρακτική.

Η ομιλία- συζήτηση θα διεξαχθεί στα πλαίσια του τρίτου “No Under, Just Ground” της ομάδας Critical Music Histories.

Είσοδος ελεύθερη, με κουτί προαιρετικής συνεισφοράς.
[σύνδεσμος της εκδήλωσης στο Facebook]

 

No Under, Just Ground #3

Απλά φτιάχνω αυτά τα έργα

\ Η αμεσότητα στο καλλιτεχνικό έργο: πράξη εφήμερη ή και πράξη αντίστασης;
\ Η αμεσότητα ως χειρονομία: performance & online παρουσία
\ Η αμεσότητα στην ερμηνεία: μανιερισμοί ή και όχι
\\ Ανταπόκριση από καλλιτεχνικό και από ανυποψίαστο κοινό.

Το No Under, Just Ground είναι ένα project υπό την επιμέλεια του υποψήφιου διδάκτορα Παναγιώτη Λαδά, το οποίο εντάσσεται στις δράσεις της ομάδας Critical Music Histories. Στα πλαίσια του θα διοργανωθεί ένας αριθμός ομιλιών-ανοιχτών συζητήσεων από ανθρώπους που, με διάφορους τρόπους, ανήκουν στην underground κοινότητα της Ελλάδας, ώστε να συζητηθούν θέματα σχετικά με το αντικείμενο αυτό.

Το ύφος των ομιλιών θα κρατηθεί αυστηρά ημιεπίσημο.

 

Γεωργία Καρύδη:

Γεωργία Καρύδη (Αθήνα, 1982): Με σπουδές στην Ελλάδα και τη Γερμανία (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών- Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Freie Universität Berlin, Τμήμα θεατρολογίας/ κινηματογραφικών σπουδών, Μεταπτυχιακό Τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης») και έχοντας παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια σκηνοθεσίας, animation, αυτοσχεδιασμού, σωματικής και φωνητικής οργάνωσης, πρακτικών αρχαίου δράματος κ.α. η Γεωργία Καρύδη πειραματίζεται με το συνδυασμό των μέσων και των τομέων της τέχνης. Οι μικτές της αναφορές στο πέρασμα από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή και η τολμηρή της απεύθυνση έχουν ως αποτέλεσμα αυθεντικά έργα που συνδιαλέγονται με το κοινό.
Έργα της έχουν παρουσιαστεί στα: Μουσείο Μπενάκη, Γκαλερί Καππάτος, Team Titanic Berlin, CAN Christina Androulidaki, μουσική σκηνή ΚΥΤΤΑΡΟ, Knot Gallery, ΡΟΜΑΝΤΣΟ, 6 Dogs, Athens Biennale 3 MONODROME, 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς Βαβέλ, Εθνικό Θέατρο, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και αλλού. Δουλειά της έχει δημοσιευθεί/ εκδοθεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, FUTURA, τα περιοδικά Γαλέρα, ένθετο Ελευθεροτυπίας «9», τη δισκογραφική InnerEar κ.α.

Γεωργία Καρύδη @ Tumblr | Youtube

 

Παναγιώτης Λαδάς:

Ο Παναγιώτης Λαδάς γεννήθηκε το 1981 στην Κόρινθο. Το 2005 αποφοίτησε από την σχολή Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Κοζάνης και το 2012 από την κατεύθυνση Σύνθεσης του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα σχήματα, με γνωστότερα τους Postblue, Masine like Koma, Daτσουtsun, beaTol & the Eagol, ΦΙΔΙ, Λείπει και ΤΣΟΚΟΛΣ. Ασχολείται μεταξύ άλλων με την μελέτη των γενεσιουργών παραμέτρων της κάθε είδους (καλλιτεχνικής ή μη) δημιουργικής διαδικασίας.

 

 

Critical Music Histories:

Οι διαλέξεις της ομάδας Critical Music Histories στοχεύουν στην ανοιχτή, ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων και ερευνητικών προσεγγίσεων σε θέματα μουσικής ιστοριογραφίας, ανάμεσα σε φοιτητές, διδάσκοντες, προσκεκλημένους ερευνητές και ενδιαφερόμενο κοινό από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η θεματολογία τους αφορά σε ριζικές, αναθεωρητικές προσεγγίσεις πάνω στη μουσική, τον ήχο και το θόρυβο, την υψηλή και χαμηλή κουλτούρα, το ρόλο και την εκπροσώπηση του μουσικού σώματος στην κοινωνία, τη σημασία της μουσικής (αυτο)βιογραφίας, την αξία των προφορικών, άγραφων ή κοινωνικά “αόρατων” ιστοριών της μουσικής πράξης και τη σχέση ανάμεσα στις καλλιτεχνικές πρακτικές και την καθημερινή ζωή σε διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια.

Όλες οι εκδηλώσεις συνοδεύονται από συζήτηση με τα μέλη της ομάδας και το κοινό. Η είσοδος είναι ανοιχτή για το κοινό, με ελεύθερη συνεισφορά για τις εκδηλώσεις που γίνονται εκτός ΤΜΣ.

Πληροφορίες σχετικά με την ομάδα | Πληροφορίες σχετικά με τις διαλέξεις


Η Granny Records, ένα χρόνο μετά το διήμερο φεστιβάλ πειραματικής μουσικής, επιστρέφει και φέτος στον χώρο του Les Yper Yper  συστήνοντας στο κοινό της Θεσσαλονίκης το Faze.

Το Faze θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Απριλίου.
Εστιάζοντας στην πειραματική και ηλεκτροακουστική μουσική θα παρουσιάσει καλλιτέχνες οι οποίοι εφαρμόζουν νέους τρόπους και αντισυμβατικές μεθόδους σύνθεσης.

Η είσοδος και για τις δύο μέρες είναι ελεύθερη, ωστόσο το κοινό καλείται να συνεισφέρει ελεύθερα όπως επιθυμεί.

Granny Records || Les Yper Yper || Faze @ Facebook

 

Πρόγραμμα Διημέρου:

Παρασκευή 21/4

20:00 | Brunhild Ferrari (FR)

Η Brunhild Meyer-Ferrari είναι συνθέτρια ηλεκτροακουστικής μουσικής. Υπήρξε σύζυγος του Γάλλου συνθέτη Luc Ferrari και στενή συνεργάτιδά του για πάνω από 40 χρόνια. Θα παρουσιάσει τα έργα της Dérivatif και Tranquilles Impatiences.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με τη μουσικολόγο Δανάη Στεφάνου (Critical Music Histories) πάνω στις έννοιες του “ανεκδότου” και της “αξιοποίησης των αρχείων”, που αποτέλεσαν κεντρικές ανησυχίες στο έργου του Luc Ferrari.
:: lucferrari.org

21:00 | Spyros Emmanouilidis (GR)

Τυχαίοι καθημερινοί ήχοι, κασέτες, prepared πιάνο και samples συνδυαζόμενα με αναλογικές πηγές και feedback, αποτελούν τα βασικά υλικά των συνθέσεών του. Κύριο ενδιαφέρον του είναι η δημιουργία πολυεπίπεδων ηχοτοπίων που διαφέρουν σε ύφος, ένταση και ρυθμό.
:: soundcloud.com/spyrosemmanouilidis

22:00 | Andrew Pekler (DE)

Η μουσική προσέγγιση του Andrew Pekler θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα πείραμα που συνδυάζει ηχητικά δείγματα (samples), όργανα ή συνήθη μουσικά μοτίβα.
Θα παρουσιάσει σε συνδυασμό με οπτικοακουστικό υλικό, την τελευταία δισκογραφική δουλειά του Tristes Tropique, σαφώς επηρεασμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Claude-Lévi Strauss, ένα μίγμα συνθετικής “exotica”, ψευδό-εθνογραφικής μουσικής και επινοημένων ηχογραφήσεων πεδίου.
:: andrewpekler.com

Σάββατο 22/4

21:00 | Eventless Plot (GR)

Δανειζόμενοι στοιχεία από διάφορα μουσικά είδη και αισθητικές αναφορές προσπαθούν να χτίσουν τον δικό τους υβριδικό ήχο. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια του ήχου, χρησιμοποιούν μια ποικιλία οργάνων και αναλογικών πηγών, ηχογραφήσεις πεδίου και γλώσσα προγραμματισμού Max / MSP.
Θα εμφανιστούν ως τρίο παρουσιάζοντας δύο νέες ηλεκτροακουστικές συνθέσεις μακράς διάρκειας.
:: eventlessplot.com

22:00 | The International Nothing (DE)

Οι International Nothing είναι το ψυχοακουστικό ντούο κλαρινέτων των Kai Fagaschinski και Michael Thieke από το Βερολίνο. Οι τόνοι των δύο πνευστών συνδυάζονται και διασταυρώνονται, δημιουργώντας πολυεπίπεδα ηχητικά μοτίβα. Εκμεταλλευόμενοι το ζεστό ήχο των κλαρινέτων, την ησυχία των παύσεων και την ακουστική του χώρου αναδεικνύουν, μέσω των δομημένων συνθέσεών τους, κρυφές αρμονίες.
::nichts.klingt.org

23:00 | Mohammad (GR)

Οι Mohammad είναι οι ILIOS και Νίκος Βελιώτης. Ο βαθύς μονολιθικός ήχος τους πηγάζει από ιδιόχειρα μουσικά όργανα και προγράμματα επεξεργασίας ήχου. Η μουσική τους συνδυάζει χαμηλές συχνότητες, σκοτεινές μελωδίες και παραδοσιακές μουσικές αποχρώσεις, δημιουργώντας μια έντονη συναισθηματικά τελετουργική εμπειρία.
::mmmd.eu

 

 

03/1695 | Nikos Kostopoulos (GR)

Ο Νίκος Κωστόπουλος ασχολείται με την εικόνα και τα πολυμέσα. Η δουλειά του διερευνά διαδραστικούς τρόπους αφήγησης της σχέσης των ανθρώπων με το φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία. Τα έργα του συνδυάζουν στοιχεία ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας.
Οπτικοακουστική εγκατάσταση κατά τη διάρκεια του διημέρου:
Είναι πραγματικά περίεργο πώς σήμερα η έρημος θεωρείται όαση, μια φυγή από τις μεγαλουπόλεις και την πολυάσχολη ζωή μας.
Το 03/1695 ξεκίνησε ως μια έρευνα σχετικά με τους ήχους του Ιράν. Ένα ταξίδι από την απέραντη σιωπή της ερήμου Maranjab, στους θορυβώδεις δρόμους της Τεχεράνης. Ποιο περιβάλλον φαντάζει πιο εχθρικό; Ποιο τοπίο παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία στον περιπλανώμενο νου; Ο θεατής καλείται να βιώσει τις δύο αντικρουόμενες πραγματικότητες και να δώσει τη δική του ερμηνεία.
:: votka-exete.com

FAZE
28 photos
Faze: Two Days of Experimental & Electronic Music
Faze: Two Days of Experimental & Electronic Music
Faze: Brunhild Ferrari (FR) & Δανάη Στεφάνου
Faze: Brunhild Ferrari (FR) & Δανάη Στεφάνου
Faze: Two Days of Experimental & Electronic Music
Faze: Spyros Emmanouilidis (GR)
Faze: Spyros Emmanouilidis (GR)
Faze: Andrew Pekler (DE)
Faze: Andrew Pekler (DE)
Faze: Andrew Pekler (DE)
Faze: Andrew Pekler (DE)
Faze: Two Days of Experimental & Electronic Music
Faze: Two Days of Experimental & Electronic Music
Faze: Two Days of Experimental & Electronic Music
Faze: Eventless Plot (GR)
Faze: Eventless Plot (GR)
Faze: Two Days of Experimental & Electronic Music
Faze: Eventless Plot (GR)
Faze: The International Nothing (DE)
Faze: The International Nothing (DE)
Faze: Mohammad (GR)
Faze: Mohammad (GR)
Faze: Mohammad (GR)
Faze: Mohammad (GR)
Faze: 03/1695 | Nikos Kostopoulos (GR)
Faze: 03/1695 | Nikos Kostopoulos (GR)
Faze: 03/1695 | Nikos Kostopoulos (GR)
Faze: Two Days of Experimental & Electronic Music

Η παρουσίαση του βιβλίου “Ένα με τη σκόνη” του Γιώργου Οικονόμου, των εκδόσεων  Τύρφη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Μαρτίου στις  21:00 στο Les yper yper.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν για την ποίησή του η Ειρήνη Καραγιανίδου, η Γεωργία Τρούλη και η Μαρία Ψωμά Πετρίδου. Ποιήματα θα διαβάσουν η Άννα Μαντά, ο Βασίλης Παυλίδης, ο Κωνσταντίνος Τέλιος και ο Γιώργος Οικονόμου.
Την οπτική επικοινωνία έχει ο Απόστολος Ρίζος ενώ τον ήχο φροντίζει ο Παύλος Βάκαλος.

Οι εκδόσεις Τύρφη είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Les Yper Yper με τον Κωνσταντίνο Τέλιο.

[Εκδόσεις Τύρφη | η εκδήλωση στο Facebook]

Ένα με τη σκόνη

 

ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΑΔΙ
Ένα αόρατο χέρι
βουτάει μέσα μου
κι ανασύρει

απ’τα μύχια της ψυχής.

Ένα αόρατο χέρι
βάλθηκε σώνει και καλά
να με γυμνώσει μπροστά σας
προσμένοντας απόκριση.

Γιατί
για ένα χάδι
γράφονται τα ποιήματα
για μια αγκαλιά οι ζωγραφιές.

ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΟΥ
Τα ποιήματά μου μοναχικά
και λυπημένα
μα η ψυχή μου ήσυχη

αφού κατάφερα
και τα’βγαλα στο φως.

Με τον καιρό
θα βρουν κι αυτά
τον άνθρωπό τους.

ΤΟ ΚΑΡΦΙ
Κι εκείνο το καρφί στον τοίχο
τώρα που ξεκρεμάσαμε την εικόνα

έμεινε απαρηγόρητο.

Η ποίηση του Γιώργου Οικονόμου ακολουθεί κλασική και λιτή φόρμα, είναι απλή, βιωματική και αφηγηματική, ενώ φαίνεται ότι δεν τον απασχολούν μοντέρνες ή μεταμοντέρνες εκδοχές του λόγου. Με άμεσες αναφορές σε προσωπικά βιώματα αλλά και σε στιγμές της σύγχρονης μικροϊστορίας της πόλης είναι βέβαιο ότι βρίσκει το στόχο της δίχως περιττές περιστροφές και ασαφείς υπαινιγμούς.

Πατώντας στις στέρεες βάσεις μιας ποιητικής παράδοσης όπως αυτή εκφράστηκε από τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Κώστα Καρυωτάκη ή τους πιο σύγχρονους όπως τον Ντίνο Χριστιανόπουλο και τον Χρίστο Λάσκαρη δεν αμφιταλαντεύεται όσον αφορά την αισθητική ατμόσφαιρα αλλά και τον αισθηματικό και συγκινησιακό πυρήνα των λέξεων.

Το περιεχόμενο δίχως διδακτισμούς και ιδεολογήματα, φαίνεται ότι άπτεται εκείνης της μαγικής περιοχής της καθημερινότητας την οποία η ποίηση αγωνίζεται να διασώσει και να επανεντάξει στον τρόπο θέασης ενός κόσμου που δίχως την ποίηση θα μπορούσε να καταντήσει υπαρξιακά αφόρητος.

Γιώργος Οικονόμου, Ένα με τη Σκόνη από τις εκδόσεις Τύρφη

Γιώργος Οικονόμου, Ένα με τη Σκόνη από τις εκδόσεις Τύρφη

Γιώργος Οικονόμου

Ο Γιώργος Οικονόμου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1960, όπου ζει και εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος.

Εκδοτικές απόπειρες του ιδίου: Prova Generale, 1984 | Κόντρα, 1988 | Γιός δασκάλας, 1988 | Prima Vista, 1989 | Στρωμνίτσης 6, 1991
Από τις εκδόσεις Μπιλιέτο: Flash Back, 2010


H πρώτη επίσημη βιβλιοπαρουσίαση του μυθιστορήματος In Nomine Domini – Η Καρδιά Της Κούκλας του Στέλιου Γ. Λευκόπουλου των Εκδόσεων Τύρφη, θα πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου στο Les Yper Yper στις 21:00.

Οι συντελεστές της εκδήλωσης αποφάσισαν να δώσουν μια διαφορετική νότα και να “σπάσουν” ελαφρώς το πρωτόκολλο της διαδικασίας.
Αποσπάσματα του βιβλίου επιλεγμένα από τον ίδιο τον συγγραφέα και μετά από κατάλληλες τροποποιήσεις της κας Καραγιώργου, θα λάβουν κυριολεκτικά σάρκα και οστά κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης! Τους κεντρικούς χαρακτήρες θα υποδυθούν οι ηθοποιοί: Άγγελος Κάλφας, Μαρία Γκερτσάκη και Μάρω Καραγιώργου.

Η ανάγνωση περαιτέρω αποσπασμάτων, καθώς και ο σχολιασμός του περιεχομένου του βιβλίου θα γίνει από τους: Κωνσταντίνο Τέλιο, Μαρία Πολίτου, Αναστασία Πανταζοπούλου και Γεωργία Μυριδάκη.
Την οπτική επικοινωνία θα έχει υπό τον έλεγχό του ο Απόστολος Ρίζος, ενώ την επιμέλεια ήχου θα βρίσκεται ο Παύλος Βακαλος. Στη φωτογραφία η Θωμαή Στεργιώτη.

Οι εκδόσεις Τύρφη είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Les Yper Yper με τον Κωνσταντίνο Τέλιο.

[σύνδεσμοι: Εκδόσεις Τύρφη | In Nomine Domini | η εκδήλωση στο Facebook]

 

In Nomine Domini – Η καρδιά της κούκλας

Αστυνομικό μυθιστόρημα; Δικαστικό θρίλερ; Ψυχολογική μονογραφία; Μεταφυσικός φετιχισμός; Η κρυφή ιστορία μυστικών εταιριών και ομάδων απονομής δικαιοσύνης; Μια ιστορία αγάπης που συνεχίζεται μέσα και πέρα από το θάνατο;

Το βιβλίο του Στέλιου Λευκόπουλου “Η καρδιά της κούκλας” από τις Εκδόσεις Τύρφη είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας “In Nomine Domini” και  φαίνεται ότι ενσωματώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, που συχνά συναντούμε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Τοποθετώντας τη δράση στο σήμερα και στην πόλη της Θεσσαλονίκης εκ των πραγμάτων συναντιέται με τις κρυφές ζωές, τα νυχτερινά μονοπάτια, τις ανομολόγητες αλήθειες και τα κοινά και ένοχα μυστικά που αυτή η πόλη ξέρει να κρύβει καλά από τα αδιάκριτα μάτια

In Nomine Domini - Η Καρδιά της Κούκλας

In Nomine Domini – Η Καρδιά της Κούκλας

Η τοπική κοινωνία δεν έχει και τόσο οξυμένα αντανακλαστικά. Παρά ταύτα πολλοί θα είναι αυτοί που θα σταθούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ειδικά όταν μιλούν για ένα άγριο έγκλημα που γίνεται στις τουαλέτες γνωστής ψυχιατρικής κλινικής από έναν άγνωστο δράστη. Ένας δράστης που κινείται στα όρια του πραγματικού, μια μυθιστορηματική μορφή εκδικητή που λαμβάνει εντολές από έναν ακόμη πιο αφανή ηθικό αυτουργό.
Τι όμως μπορεί να συνδέει αυτόν τον σκοτεινό τύπο με έναν δολοφονημένο πατέρα που ένας αθώος επιμένει να αναλάβει την ευθύνη του φόνου και να καταδικαστεί. Και τι μπορεί να συνδέει την νοσηρή αγάπη δύο ανθρώπων με μια αυτοκτονία και με δύο φρικιαστικά εγκλήματα.
Μια ευφυής εισαγγελέας προσπαθεί να ξεμπλέξει ένα κουβάρι στο οποίο τελικά μπλέκεται και η ίδια. Αφού όπως φαίνεται όλες οι ιστορίες συναντώνται τελικά σε έναν κοινό τόπο από όπου είναι δύσκολο κανείς να αποδράσει. Και η δικαιοσύνη που τελικά πάντοτε απονέμεται, ακόμη και με εντελώς ανορθόδοξους τρόπους, φαίνεται να είναι το διαρκώς το ζητούμενο σε μια διαδρομή που δεν μοιάζει να έχει τέλος.

Ανεπαίσθητα και με τεράστια προσπάθεια, εκείνα τα γκριζογάλανα μάτια που λαμποκοπούσαν τώρα μπροστά του, τον μετέφεραν μερικές εβδομάδες πίσω. Το ίδιο παλτό, το ίδιο κομποσκοίνι, η ίδια κορμοστασιά. Και μέχρι να κάνει τούτο το συνειρμό, ένα ακόμη κοράκι προσγειώθηκε στο έδαφος μπροστά τους. Και έπειτα ένα ακόμη. Σε λίγα δευτερόλεπτα ακόμη ένα. Το ένα δίπλα στο άλλο, σχεδόν στοιχισμένα, κοιτάζοντας όλα προς την ίδια κατεύθυνση: τον Άγγελο.
“Πέρασες από μπροστά μας”, είπε τελικά. “Στο λιμάνι”.
“Αυτό σου θυμίζω μόνο;” χαμογέλασε ειρωνικά ο άντρας.
“Εσύ δεν ήσουν;” ρώτησε ο Άγγελος δίχως να πάψει να τον περιεργάζεται.
“Ναι, εγώ ήμουν. Πέρασα από μπροστά σου”, τον διόρθωσε με το ίδιο ειρωνικό χαμόγελο και παίζοντας πάντα με το κομποσκοίνι. “Δεν υπήρχε κανείς άλλος εκεί”.
“Ήμουν με τον Αλέξανδρο”, αντέτεινε ο Άγγελος.
Ο άντρας έγειρε ελαφρώς το κορμί του προς το μέρος του ξανθού νεαρού και τον κάρφωσε με το βλέμμα του, ταυτόχρονα με το πτηνό που ήταν ακόμη γαντζωμένο στο χέρι του.
“Ήσουν;” του χαμογέλασε.

(απόσπασμα από το βιβλίο)

 

Στέλιος Γ. Λευκόπουλος

Ο Στέλιος Γ. Λευκόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1992. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτορας στον τομέα Αιματολογίας, στο Φράιμπουρκ της Γερμανίας. Παρά τη διαφορετική φύση του επαγγέλματός του, έκανε από μικρός βήματα προς τη λογοτεχνία και τη συγγραφή.


“Οι εικόνες ενώνονται όλες σε μία που τα περικλείει και τα περιλαμβάνει όλα — όλα τα ενοποιεί και τα κατανοεί, αισθάνεται και πραγματώνει.”

O Θάνος Κόης των Lost Bodies και ο Πάνος Λαδάς συζητούν για το underground ως βίωμα. Η ανοιχτή προς το κοινό συζήτηση πραγματοποιείται στα πλαίσια της ενότητας “Νο Under, Just Ground” των ομιλιών της ομάδας Critical Music Histories. Την Παρασκευή, 10/02 στις 20:00.

Είσοδος ελεύθερη, με κουτί προαιρετικής συνεισφοράς.
[σύνδεσμος της εκδήλωσης στο Facebook]

 

No Under, Just Ground #2

Το underground ως βίωμα: ρομαντισμοί, βελόνες ναφθαλίνης και άλλα τέτοια

Το underground δεν έχει ανάγκη από αυθεντίες, είναι από τη φύση του διαλυτικό, ολοζώντανο και ανατρεπτικό, δημιουργώντας συνεχώς ρήγματα στη λογική.

Μην δίνεις απολύτως καμία σημασία σε αυτούς που λένε ότι το underground πέθανε. Αυτοί που τα λένε έχουν οι ίδιοι πεθάνει και διψάνε για να βρούνε παρέα για να επισκεφτούν και να γεμίσουν με φρέσκα στεφάνια τον τάφο τους. Το underground είναι ολοζώντανο και γαμάει αστακοουρές και ξυλόσομπες μαζί.

Την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου στις 20:00 στο Les Yper Yper, οι Θάνος Κόης & Παναγιώτης Λαδάς θα συζητήσουν για ζητήματα σχετικά με το underground μιας καθημερινότητας η οποία διαμορφώνει και διαμορφώνεται από την πορεία του ιστορικού σχήματος των Lost Bodies.

 

Το No Under, Just Ground είναι ένα project υπό την επιμέλεια του υποψήφιου διδάκτορα Παναγιώτη Λαδά, το οποίο εντάσσεται στις δράσεις της ομάδας Critical Music Histories. Στα πλαίσια του θα διοργανωθεί ένας αριθμός ομιλιών-ανοιχτών συζητήσεων από ανθρώπους που, με διάφορους τρόπους, ανήκουν στην underground κοινότητα της Ελλάδας, ώστε να συζητηθούν θέματα σχετικά με το αντικείμενο αυτό.

Το ύφος των ομιλιών θα κρατηθεί αυστηρά ημιεπίσημο.

 

Θάνος Κόης:

Ο Θάνος Κόης είναι μουσικός, το μισό των Lost Bodies. Γεννήθηκε στα Πετράλωνα, μοιράζει τον χρόνο του τα τελευταία χρόνια μεταξύ Αθήνας και Μπέλο Οριζόντε στη Βραζιλία.

Παναγιώτης Λαδάς:

Ο Παναγιώτης Λαδάς γεννήθηκε το 1981 στην Κόρινθο. Το 2005 αποφοίτησε από την σχολή Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Κοζάνης και το 2012 από την κατεύθυνση Σύνθεσης του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα σχήματα, με γνωστότερα τους Postblue, Masine like Koma, Daτσουtsun, beaTol & the Eagol, ΦΙΔΙ, Λείπει και ΤΣΟΚΟΛΣ. Ασχολείται μεταξύ άλλων με την μελέτη των γενεσιουργών παραμέτρων της κάθε είδους (καλλιτεχνικής ή μη) δημιουργικής διαδικασίας.

 

Critical Music Histories:

Οι διαλέξεις της ομάδας Critical Music Histories στοχεύουν στην ανοιχτή, ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων και ερευνητικών προσεγγίσεων σε θέματα μουσικής ιστοριογραφίας, ανάμεσα σε φοιτητές, διδάσκοντες, προσκεκλημένους ερευνητές και ενδιαφερόμενο κοινό από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η θεματολογία τους αφορά σε ριζικές, αναθεωρητικές προσεγγίσεις πάνω στη μουσική, τον ήχο και το θόρυβο, την υψηλή και χαμηλή κουλτούρα, το ρόλο και την εκπροσώπηση του μουσικού σώματος στην κοινωνία, τη σημασία της μουσικής (αυτο)βιογραφίας, την αξία των προφορικών, άγραφων ή κοινωνικά “αόρατων” ιστοριών της μουσικής πράξης και τη σχέση ανάμεσα στις καλλιτεχνικές πρακτικές και την καθημερινή ζωή σε διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια.

Όλες οι εκδηλώσεις συνοδεύονται από συζήτηση με τα μέλη της ομάδας και το κοινό. Η είσοδος είναι ανοιχτή για το κοινό, με ελεύθερη συνεισφορά για τις εκδηλώσεις που γίνονται εκτός ΤΜΣ.

Πληροφορίες σχετικά με την ομάδα | Πληροφορίες σχετικά με τις διαλέξεις


Βίντεο από την εκδήλωση:

Έκφραση στο ίντερνετ. Μουσικές περσόνες στο ίντερνετ. Επικοινωνία στο ίντερνετ. Παρουσίαση του μουσικού έργου στο ίντερνετ. Προώθησή του στο ίντερνετ. Υπερέκθεση στο ίντερνετ — κι αν κάτι πάει στραβά… διαγράφονται τα ίχνη από το ίντερνετ;

Η ομάδα Critical Music Histories την Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου στις 19:30, ξεκινά την ενότητα No Under, Just Ground.
Στο πρώτο μέρος της, “Post-Internet: καλλιτεχνική έκφραση, marketing και τέτοια”, οι Παναγιώτης Σπούλος & Παναγιώτης Λαδάς μιλούν για την post-internet μουσική παραγωγή. Έξω από το ίντερνετ. Στο Les Yper Yper.

Είσοδος ελεύθερη, με κουτί προαιρετικής συνεισφοράς.
[σύνδεσμος της εκδήλωσης στο Facebook]

 

No Under, Just Ground #1

Post-Internet: καλλιτεχνική έκφραση, marketing και τέτοια

– Κατά πόσο η καλλιτεχνική έκφραση “συμβιβάζεται” λόγω των ρυθμών της προώθησής της μέσω internet;
– Ενδέχεται να υπάρχει κορεσμός στο γενικότερο ενδιαφέρον του μέσου ακροατή λόγω της ευκολίας πρόσβασης στην πληροφορία;
– Πόσο εύκολο είναι να σβήσει κάποιος την διαδικτυακή του παρουσία;
– Το “κυνήγι του θησαυρού” και το “exclusivity” ως όρος του marketing.

Το No Under, Just Ground είναι ένα project υπό την επιμέλεια του υποψήφιου διδάκτορα Παναγιώτη Λαδά, το οποίο εντάσσεται στις δράσεις της ομάδας Critical Music Histories. Στα πλαίσια του θα διοργανωθεί ένας αριθμός ομιλιών-ανοιχτών συζητήσεων από ανθρώπους που, με διάφορους τρόπους, ανήκουν στην underground κοινότητα της Ελλάδας, ώστε να συζητηθούν θέματα σχετικά με το αντικείμενο αυτό.

Το ύφος των ομιλιών θα κρατηθεί αυστηρά ημιεπίσημο.

 

Παναγιώτης Σπούλος:

Ο Παναγιώτης Σπούλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και ασχολείται ενεργά με τη μουσική από την εφηβεία του. Οργάνωσε το πρώτο του μουσικό φεστιβάλ το 1999 στο Δημαρχείο Καισαριανής, μια εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης υπέρ των τότε σεισμοπαθών. Αποφοίτησε από τον ΑΚΤΟ με άριστα ως Graphic Designer το 2002 και μέχρι σήμερα η γραφιστική αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του.
Μια αξιοσημείωτη συνεργασία είναι αυτή με την Δέσμη Εκδοτική όπου ως Creative Media Art για 7 χρόνια κομψοτέχνησε (direct και covert) διαφημίσεις μεγάλων πελατών (ΟΤΕ, Jameson, Coca Cola και αμέτρητους άλλους) στο Αθηνόραμα και στα λοιπά περιοδικά της εταιρείας, ενώ εκτέλεσε χρέη in-house διαφημιστικής για θεσμούς όπως οι Χρυσοί Σκούφοι και τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού. Ταυτόχρονα, η μουσική του δράση μπορεί να θεωρηθεί αξιοσημείωτη, απαριθμώντας δεκάδες κυκλοφορίες και περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική είτε solo (ως Dead Gum) είτε σε μουσικά σχήματα στα οποία ανήκει (Reverse Mouth, Wham Jah). Εδώ και 15 χρόνια δραστηριοποιείται, επίσης, με το μουσικό του label, Phase!, το οποίο έχει εκδώσει πάνω από 120 κυκλοφορίες ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών σε βινύλιο, κασέτα και CD ενώ παράλληλα έχει διοργανώσει συναυλίες σημαντικών ξένων καλλιτεχνών (Big Blood, Talibam!, Phil Minton, Blood Stereo, SewnLeather, AngelsinAmerica, El-g, FranceSauvage, CakesofLight, DonnaParker, κ.α.) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη.

Παναγιώτης Λαδάς:

Ο Παναγιώτης Λαδάς γεννήθηκε το 1981 στην Κόρινθο. Το 2005 αποφοίτησε από την σχολή Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Κοζάνης και το 2012 από την κατεύθυνση Σύνθεσης του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα σχήματα, με γνωστότερα τους Postblue, Masine like Koma, Daτσουtsun, beaTol & the Eagol, ΦΙΔΙ, Λείπει και ΤΣΟΚΟΛΣ. Ασχολείται μεταξύ άλλων με την μελέτη των γενεσιουργών παραμέτρων της κάθε είδους (καλλιτεχνικής ή μη) δημιουργικής διαδικασίας.

 

Critical Music Histories:

Οι διαλέξεις της ομάδας Critical Music Histories στοχεύουν στην ανοιχτή, ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων και ερευνητικών προσεγγίσεων σε θέματα μουσικής ιστοριογραφίας, ανάμεσα σε φοιτητές, διδάσκοντες, προσκεκλημένους ερευνητές και ενδιαφερόμενο κοινό από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η θεματολογία τους αφορά σε ριζικές, αναθεωρητικές προσεγγίσεις πάνω στη μουσική, τον ήχο και το θόρυβο, την υψηλή και χαμηλή κουλτούρα, το ρόλο και την εκπροσώπηση του μουσικού σώματος στην κοινωνία, τη σημασία της μουσικής (αυτο)βιογραφίας, την αξία των προφορικών, άγραφων ή κοινωνικά “αόρατων” ιστοριών της μουσικής πράξης και τη σχέση ανάμεσα στις καλλιτεχνικές πρακτικές και την καθημερινή ζωή σε διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια.

Όλες οι εκδηλώσεις συνοδεύονται από συζήτηση με τα μέλη της ομάδας και το κοινό. Η είσοδος είναι ανοιχτή για το κοινό, με ελεύθερη συνεισφορά για τις εκδηλώσεις που γίνονται εκτός ΤΜΣ.

Πληροφορίες σχετικά με την ομάδα | Πληροφορίες σχετικά με τις διαλέξεις


Με αφορμή την “Τέταρτη Συνέντευξη” τρεις γυναίκες συναντώνται στο ίδιο τραπέζι και ακολουθούν τις εντολές της εταιρίας. Αντισυμβατικές τεχνικές τις καθιστούν μαριονέτες σε ένα παιχνίδι του μυαλού. Η διαθέσιμη θέση εργασίας είναι μονάχα μία και η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν είναι αληθινό. Αν η δουλειά τα προκαλεί όλα αυτά… ας δουλέψουν μόνο μηχανές.

Η συνέντευξη λαμβάνει χώρα στις 17 & 18 Δεκεμβρίου στις 21:00 στο Les Yper Yper. Αν ποτέ βρεθούμε έξω απο εδώ, παρακαλώ, να μην ξαναμιλήσει κανείς γι’αυτό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

[σύνδεσμος του event στο Facebook]

Πληροφορίες:

Η θεατρική ομάδα Quatro y Quarto, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό τη δουλειά της, δύο παραστάσεις βασισμένες στο έργο “Μέθοδος Γκρόνχολμ” του Jordi Galceran.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Προσωπικά στοιχεία
Ονοματεπώνυμο: Quatro y Quarto
Μέλη: Μήλιου Χριστίνα, Ταβουλάρη Μελίνα, Ανασταστιάδου Μαρία
Κηδεμόνες: Γιώτα, Άλφα
Έτος Γεννήσεως: 2016

Εκπαίδευση
-BA στη “μύτη” του Γκογκολ
-Μ.Sc. στο “Νησί
-Ph.D. στο “κατακόρυφο

Ξένες γλώσσες
-γλώσσα του σώματος

Επαγγελματικές Δεξιότητες
-roll back
-φαντασματάκια
-παγκάκι

ΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η Dekia, θυγατρική εταιρία του ομίλου Ζεδα με παρουσία σε 27 χώρες παγκοσμίως, στα πλαίσια ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της στη μεσογειακή αγορά αναζητά νέα μέλη για την ομάδα της.
Για το κεντρικό κατάστημα της χώρας η θέση αφορά:

Central Managing Director (Κωδ.θ.: C.M.D. 12/2016)

Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν:
M.Sc. στο Business Administration ή HR Management
5ετης εμπειρια
συνεργατικό πνεύμα
εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις

Η εταιρία προσφέρει:
Υψηλό πακέτο αποδοχών
Ευχάριστο και διεθνούς επιπέδου περιβάλλον εργασίας (γυμναστήριο, εστιατόριο, playroom)
Εταιρικό αυτοκίνητο και διαμέρισμα στο κέντρο.
Δυνατότητες εξέλιξης

Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι θα κληθούν σε ομαδική συνέντευξη στα κεντρικά γραφεία της Dekia στην αίθουσα συνεδριάσεων του ενδέκατου ορόφου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 269587


Ο Στυλιανός Τζιρίτας παρουσιάζει στις 9 και 10 Δεκεμβρίου στο Les Yper Yper δύο performances που αμφότερες έκαναν πρεμιέρα μέσα στο 2016. Η Θεσσαλική Τέφρα και το My Life as an American – Η Ζωή μου ως Έλλην παρουσιάστηκαν τον Ιανουάριο και τον Οκτώβριο του 2016, αντίστοιχα, στην Αθήνα. Και στις δύο περιπτώσεις ο ελλαδικός χώρος ως καμβάς αλλά και βασικό στοιχείο της πλοκής των δύο δράσεων είναι εμφανής, όχι μόνο στους τίτλους αλλά και στην ίδια τη γράμμωσή τους.

Θεσσαλική Τέφρα

Η “Θεσσαλική Τέφρα” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2016 στη Σχολή καλών Τεχνών της Αθήνας.

Η τοπογραφική αναγωγή του τίτλου δεν είναι τυχαία, μιας και η Θεσσαλία με το ιδιότυπο του αφαλού αλλά και σιτοβολώνα του ελλαδικού χώρου έχει αποτελέσει χώρο ζύμωσης με ενδιαφέροντα απότοκα. Με δεδομένο τη συγκεκριμένη συνισταμένη η αφήγηση fiction ιστορίας με λόγο, κίνηση και προεγγεγραμμένα αρχεία ήχου.

Η Θεσσαλική Τέφρα βουτάει στην μεταπολιτευτική περίοδο της ημεδαπής προσπαθώντας να αναπαραστήσει μέσα από μια παραισθητική οδό όπου η καθημερινότητα μαζί με το έκτακτο/το αναπάντεχο συμβαδίζουν, ενώ ζητήματα και περιοχές όπως η θρησκεία, η αρχαιολατρία, η αγχωμένη εμβρυακή δημοκρατία πατούν πάνω σε ένα σαθρό αν και εύγονο έδαφος.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου || Διάρκεια 45 λεπτά || Είσοδος 3 ευρώ || Facebook Event

My Life as an American – Η Ζωή μου ως Έλλην

H performance κινείται στο διάσελο της αναγνώρισης των συντεταγμένων που όρισαν σε 3 γενιές εγγραφών του δημοτολογίου, της εντός των ελληνικών συνόρων χώρας, τη σύμπλευση δυο διαφορετικών πολιτισμικών παρακαταθηκών.

Μία σχέση που κινήθηκε πολύ πιο μακριά από τις παραδοσιακές διελκυστίνδες αγάπης-μίσους που τόσο καθαρά γνωρίζουμε από την εδώ μεριά της όχθης. Γνωρίζοντας εκ της συμβάσεως ότι αντιμετωπίζεται ως “άλλος ένας” στα αμερικάνικα πολιτικά/πολιτισμικά σχέδια, ο Έλληνας ανέπτυξε ανάλογα με τη δεκαετία (’60-’70-’80) μια σχέση που καθορίστηκε όχι μόνο από τα πολιτικά γεγονότα της ημεδαπής (όπως φυσικά και του αντίπαλου δέους) αλλά και από την απρόσμενη πλατφόρμα του παροξυσμικού τρόπου σκέψης που επέβαλλε το rock ‘n’ roll. Η τελευταία ως στοιχείο έθεσε αλλαγή σκέψης (προς τον οποιοδήποτε πόλο τοποθέτησης) μέσα στον ελληνικό κοινωνικό ιστό, ακόμα και σε κλιμάκια που φαινομενικά θα θεωρούσε κάποιος ανεπηρέαστα.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου || Διάρκεια 57 λεπτά || Είσοδος 3 ευρώ || Facebook Event

 

Στυλιανός Τζιρίτας

Στυλιανός Τζιρίτας

Ο Στυλιανός Τζιρίτας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και η καταγωγή του είναι από την Κρήτη. Ασχολήθηκε και ασχολείται με τη μουσική ως αρθρογράφος και εκτελεστής, την performance επί 17 συναπτά έτη και με το ραδιόφωνο.

Έχει εκδώσει μια ντουζίνα από fanzines με εξέχοντα κατά τη γνώμη του τα “Trash City” και “Το Σιδερένιο Ψωράλογο”. Έχει εκδώσει επίσης 4 βιβλία εκ των οποίων τα 2 είναι νουβέλες και τα άλλα 2 μουσικής επικέντρωσης.

 

cheap twitter followers