cheap twitter followers
LeftRight

Workspace


ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ / GENERATOR

Λογοτεχνία / Εικαστικές Τέχνες / Επιτελέσεις

Από το ατομικό βίωμα προς την καλλιτεχνική παραγωγή λόγου και εικόνας

Kύκλος τεσσάρων αυτόνομων σεμιναρίων/workshops με διδάσκοντες τους Ράνια Εμμανουηλίδου – Βασίλη Αμανατίδη

Δύο καλλιτέχνες που αναζητούν τη σύμμειξη των τεχνών, ο ποιητής Βασίλης Αμανατίδης και η εικαστικός Ράνια Εμμανουηλίδου, μετά την συνεργασία τους σε μία σειρά από καλλιτεχνικά και εκθεσιακά projects (“Orlando”, «ΑΙΔΩ/ΕΔΩ», “EXULAT […poeta in terra…]”, «μ_otherpoem: μόνο λόγος» performance κ.ά.) ξεκινούν τον κύκλο σεμιναρίων «ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ / GENERATOR».

[Γεννήτρια / Generator @ Facebook]

 

1ο σεμινάριο: ΜΗΤΕΡΑ

από τη ΜΗΤΕΡΑ προς το ΕΡΓΟ (μ_other_WORK)

όπου: με σημείο εκκίνησης το βιβλίο του Βασίλη Αμανατίδη μ_otherpoem: μόνο λόγος (Νεφέλη 2014, β’ έκδοση: 2015), θα διερευνηθεί η σχέση με τη Μητέρα, αλλά και με την οικογένεια, καθώς και η μεταστοιχείωση του ατομικού μας βιώματος σε καλλιτεχνικό έργο (λόγου ή/και εικόνας) μέσα από ένα ταχύρρυθμο -εικοσάωρο- workshop (5 τετράωρων εργαστηριακών μαθημάτων), τα Σάββατα, ώρα 12:00, στις ακόλουθες ημερομηνίες: 14, 21 και 28 Ιανουαρίου 2017, 4 και 11 Φεβρουαρίου 2017

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση (συνοδευόμενη από έκδοση καταλόγου) των εικαστικών και λογοτεχνικών έργων όλων των συμμετεχόντων στο workshop, στον χώρο Les Υper Yper, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2017.

To workshop είναι ανοιχτό προς όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη και ασχολούνται με αυτήν επαγγελματικά ή μη [αναγνώστες, θεατές, εικαστικούς, συγγραφείς (ποιητές-πεζογράφους), ηθοποιούς, ψυχολόγους-ψυχαναλυτές κ.ά.].

 

Το πρώτο σεμινάριο, «ΜΗΤΕΡΑ», φιλοδοξεί να αποτελέσει μία πλατφόρμα έμπνευσης, ελευθερίας αλλά και πρακτικών εφαρμογών, μέσα από:

 • Παρουσίαση της διαδικασίας και μεθόδου εργασίας των δύο καλλιτεχνών-εισηγητών.
 • Διερεύνηση των πολλαπλών τρόπων με τους οποίους το προσωπικό βίωμα του καθενός από τους καλλιτέχνες και τους συμμετέχοντες μπορεί να αποτελέσει σημείο αφετηρίας για την καλλιτεχνική παραγωγή. Ενεργοποίηση της μνήμης και της φαντασίας προς την κατεύθυνση της δημιουργίας οπτικών ή/και λεκτικών αφηγήσεων.
 • Εξοικείωση των συμμετεχόντων μεταξύ τους, καθώς και με πτυχές της θεματικής του εργαστηρίου, ανταλλαγή και μοίρασμα της βιωματικής εμπειρίας του καθενός. (Η ψυχωφέλεια του μοιράσματος της ιδέας.)
 • Links από όλο το φάσμα των τεχνών: Επιλεκτική περικύκλωση των σχετικών με τη θεματική συμβόλων στο πεδίο των τεχνών (λογοτεχνία και γραφή, εικαστικά, κινηματογράφος, επιτελέσεις, μουσική κ.ά.).
 • Δυνατότητα πειραματισμού των συμμετεχόντων με καλλιτεχνικά μέσα με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένοι (λόγος εκφραζόμενος με εικόνα – εικόνα με λόγο κ.ο.κ.), αλλά και δημιουργία έργων που ακροβατούν ανάμεσα στα είδη.
 • Παρουσίαση τεχνικών δημιουργικής γραφής και σχεδίου, καθώς και επιμέλεια των έργων που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.
 • Προαιρετική συμμετοχή στην οργάνωση και το στήσιμο της τελικής έκθεσης.

 

Kατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, παρέχονται στους συμμετέχοντες:

 • Το βιβλίο μ_other poem: μόνο λόγος του Βασίλη Αμανατίδη
 • Σημειώσεις
 • Γραφική ύλη και βασικά υλικά σχεδίου για τα προσχέδια
 • Χρήση του χώρου του Les Yper Yper, εκτός ωρών σεμιναρίου
 • Πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του Les Yper Yper
 • Free wifi

Μετά τη λήξη του workshop, παρέχονται στους συμμετέχοντες:

 • Πιστοποιητικό παρακολούθησης του workshop
 • Ένας κατάλογος της έκθεσης, σχεδιασμένος από τον Απόστολο Ρίζο και δυνατότητα παραγγελίας περισσότερων αντιτύπων σε προνομιακή τιμή
 • Σειρά φωτογραφιών καταγραφής της έκθεσης σε ηλεκτρονική μορφή
 • Φιλοξενία της έκθεσης

 

Τα επόμενα σεμινάρια θα κινηθούν γύρω από τις εξής θεματικές:

 • ΔΥΟ (ζεύγος / σχέση / έρωτας / συντροφικότητα): Απρίλιος 2017 (οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν μέσα στον Φεβρουάριο του 2017)
 • DEAD/LINE (χρόνος-θάνατος-έρωτας- δημιουργία / όριο / επιτάχυνση): συμπυκνωμένο σεμινάριο-πείραμα με θέμα τον χρόνο και την ίδια την έννοια του χρονικού περιορισμού (deadline)
 • ΧΩΡΑ-ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ: μ_otherland: το δύσκολο «μαζί»: Σεπτέμβριος 2017

 

Πληροφορίες

Υπεύθυνοι σεμιναρίων και εισηγητές:
Β. Αμανατίδης και Ρ. Εμμανουηλίδου

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων:
20 άτομα

Διάρκεια πρώτου σεμιναρίου “ΜΗΤΕΡΑ” (μ_other_WORK):
20 ώρες

Ημερομηνίες διεξαγωγής:
Οι συναντήσεις θα γίνονται Σάββατο, στις 12:00 στις ημερομηνίες: 14, 21 και 28 Ιανουαρίου 2017, 4 και 11 Φεβρουαρίου 2017

Tόπος διεξαγωγής σεμιναρίων:
Les Yper Yper, Γ. Σταύρου 4, Θεσσαλονίκη

Κόστος συμμετοχής: 230 ευρώ (+ΦΠΑ)
Για δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2016, ειδική τιμή: 190 (+ΦΠΑ)
Δυνατότητα αποπληρωμής σε δόσεις

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές :
Γεωργία Μυριδάκη
τηλ. επικοινωνίας: 6988279735 / 2310-269587 | e-mail: genitria.workshop@gmail.com

Λόγω των περιορισμένων θέσεων σε κάθε σεμινάριο, προκειμένου για την κατοχύρωση της θέσης σας, είναι απαραίτητη η  έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.
Για δηλώσεις συμμετοχής, αποστείλετε mail με το ονοματεπώνυμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας στο genitria.workshop@gmail.com

Στο παραπάνω αναγραφόμενο κόστος δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ.
Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του ελάχιστου αριθμού συμμετεχόντων, το προκαταβληθέν ποσό επιστρέφεται.

Ακύρωση της κατοχυρωμένης θέσης με επιστροφή χρημάτων ή μεταφορά θέσης σε επόμενο σεμινάριο γίνεται αποδεκτή μέχρι και δύο εβδομάδες από την έναρξη του σεμιναρίου. Σε διάστημα λιγότερο των δύο  εβδομάδων,  η ακύρωση θέσης συνοδεύεται από παρακράτηση του ποσού που έχει προκαταβληθεί.

 

Βιογραφικά

Βασίλης Αμανατίδης είναι ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής, περφόρμερ. Γεννήθηκε το 1970. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Α.Π.Θ. Εργάστηκε ως εικαστικός επιμελητής στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, δίδαξε ιστορία τέχνης και λογοτεχνία στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. και σε άλλες σχολές, ενώ έχει διοργανώσει μαθήματα και σεμινάρια ποίησης και δημιουργικής γραφής, καθώς και του workshop «Γραφή_αφή: Το κειμενικό σώμα_Η ποίηση και η επιτέλεσή της» σε Ελλάδα και Κύπρο. Έχει εκδώσει επτά βιβλία ποίησης (πρόσφατα: 7: ποίηση για video games, Νεφέλη 2011, και μ_otherpoem: μόνο λόγος, Νεφέλη 2014, 2η έκδοση: 2015), καθώς και δύο συλλογές διηγημάτων (Μη με φας, Καστανιώτης, 2005, και Ο σκύλος της Χάρυβδης, Καστανιώτης, 2008). Δύο θεατρικά του έργα έχουν ανέβει στη Θεσσαλονίκη, ενώ παρουσιάζει και ο ίδιος τα κείμενά του στο κοινό. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με τη μετάφραση πεζογραφίας και ποίησης (Witold Gombrowicz, Isaac Bashevis Singer, e. e. cummings, Anne Carson κ.ά.). Από το 2006 είναι σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού «Εντευκτήριο», ενώ από το 2010 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Νεφέλη. Είναι βασικός συνεργάτης του περιοδικού «[ΦΡΜΚ]» και της πλατφόρμας Greek Poetry Now καθώς και εμπνευστής-επιμελητής του μηνιαίου ψηφιακού project λ_ink. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ ποίησης, ενώ κείμενά του έχουν μεταφραστεί σε δεκατρείς γλώσσες.
e-mail: vassilisamanatidis@yahoo.com

 

Η Ράνια Εμμανουηλίδου σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Μαζί με τον Απόστολο Ρίζο, είναι μέλος της ομάδας Les Yper Yper, που αποτελεί μια υβριδική πλατφόρμα έρευνας και διασύνδεσης των δυναμικών που αναπτύσσονται στον χώρο των τεχνών, της οπτικής επικοινωνίας και του design. Έχει παρουσιάσει πέντε ατομικές εκθέσεις [DARK LIGHTHOUSE, γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου (2014), ORLANDO, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2011) , COITUS INTERRUPTUS, Public Room (2009), UNTITLED, γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου (2008),  Ίδρυμα Μάργαρη (2003)], και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και project στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ARTIST 2014, Exulat, Happiness/Kulturhuset, Hulda Festival, Art Athina, Εδώ/Αιδώ,  Beautiful is just the beginning of the terrible, Women only-Συλλογή Μπέλτσιου, Neoerotica boudoir street stories, Biennale Θεσσαλονίκης, Biennale Νέων Καλλιτεχνών Ευρώπης και Μεσογείου, Festival for Women Artists of the two Seas –Mediterranean and Black Sea, Frissiras Award κ.ά.). Έργα της βρίσκονται σε συλλογές σε  Ελλάδα, Σουηδία, Η.Π.Α., Αυστραλία, Τουρκία και Γαλλία. Συνεργάζεται με την γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου. Έχει συμμετάσχει ως υπεύθυνη στο workshop “Unlearning series” (μαζί με την Ελένη Γαρουφαλιά) στο πλαίσιο του Artecitya του Ινστιτούτου Goethe Θεσ/νίκης σε συνεργασία με την ArtBOX, στο ΕPOC project-workshop που διεξήχθη στο Labattoir, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και σε περιοδικά σεμινάρια εικαστικών στο Les Yper Yper.
e-mail: emmanouilidourania@gmail.com


Οι Εκδόσεις Τύρφη είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του Les Yper Yper με τον Κωνσταντίνο Τέλιο και έχουν σκοπό να ανασκαλίσουν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της γραφής.

Από την Τύρφη έχουν κυκλοφορίσει τα βιβλια “Τα σα εκ των σων” του Γιάννη Παλαμιώτη (2015, ISBN: 978-618-82171-0-2) και “Arcana Lustra – Νεκροταφείο φορεμάτων” της Ισμήνης Γεωργίου Λιόση (2016. ISBN 978-618-82171-1-9), ενώ βρίσκεται υπό έκδοση το βιβλίο “Καθ’οδόν Άδων” του Νίκου Κρυωνίδη. Την επιμέλεια των εκδόσεων έχει ο Κωνσταντίνος Τέλιος και την επιμέλεια της οπτικής επικοινωνίας ο Απόστολος Ρίζος (Les Yper Yper).

Εκδόσεις Τύρφη
Γεωργίου Σταύρου 4, Θεσσαλονίκη / ΤΚ: 54623
Facebook: www.facebook.com/tirfipublications
E-mail: tyrfiekdoseis@gmail.com | τηλ: 231 026 9587

 

Στον πολτό

Σε κατάσταση υπολειμματικής αποσύνθεσης, εκεί όπου καμία διαδικασία σήψης δεν έχει ολοκληρωθεί και που η έκπτωση από την προηγούμενη μορφή δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε υλικά που θα μπορούσαν να αποδώσουν τα μέγιστα, εισερχόμαστε στο αποδομημένο σώμα της ζωής, στην ενδιάμεση μορφή, στη διάλυση, στους μύκητες και τους μικροοργανισμούς, στα χουμικά και φουλβικά οξέα, στις τανίνες και τα ιχνοστοιχεία, στα σηπόμενα δένδρα και χόρτα, στους βάλτους, τα έλη και την τύρφη.

Ο τόπος μας είναι φτωχός. Οι αρχαίοι θησαυροί έχουν κλαπεί, στο θρόνο του βασιλέα εγκαταστάθηκε ο γελωτοποιός, ότι ήταν να ξεπουληθεί το ξεπουλήσαμε, στα χέρια μας δεν έχει απομείνει τίποτα, τα λατομεία εξαντλημένα πια δε μας ανήκουν, δεν έχει χώματα να καλλιεργηθούν, δεν έχει σταθερά εδάφη. Το κρύο και η ομίχλη μας εξανδραποδίζουν το χειμώνα. Τα δάση έχουνε υλοτομηθεί μέχρις εσχάτων, δεν είναι υλικά να χτίσουμε τα σπίτια, κατεστραμμένες ράγες, οι συρμοί δεν πλησιάζουν, δεν φέρνουν ανθρώπους, δεν φέρνουν εμπορεύματα, δεν φέρνουνε λιθάνθρακα και καύσιμα καθόλου πια δεν φέρνουν. Στερούμαστε τα πάντα εδώ. Μας λείπει το ψωμί, το νερό και η αγάπη. Στερούμαστε τον άλλο. Βαδίζουμε σε μια ατέλειωτη γραμμή ο ένας πίσω από τον άλλο, ο ένας πίσω από τον άλλο και το πρόσωπο του άλλου δεν βλέπουμε ποτέ. Εδώ ζούμε. Εδώ και είμαστε μέρος του τοπίου. Στερούμαστε τα πάντα, στερούμαστε καυσίμων υλικών, στερούμαστε τη θέρμη. Οι κάτοικοι της χώρας μας είναι απαχθέντα, λυπημένα παιδιά, είναι οι φωνές όσων χαθήκαν στην ομίχλη, οι κάτοικοι της χώρας μας είναι εξόριστοι ποιητές. Και πρέπει να ζεσταθούμε, πρέπει να κρατηθούμε στη ζωή, τα σπίτια να αναπέμψουμε καπνό, να βρούμε μία κάποια καύσιμη ύλη.

Θα απευθυνθούμε σύσσωμοι στο μόνο υλικό, θα κοιτάξουμε τα λησμονημένα, τα εναπομείναντα, θα ανατρέξουμε στις πηγές, θα ψάξουμε στη λάσπη, στους βάλτους, στα καλάμια και τα έλη, στον πολτό από πεθαμένα αρθρόποδα, σηπόμενους μύκητες και αποσυνθεμένα φύκη, θα ψάξουμε στην τύρφη.

Κ.Τ.


Με αφορμή το project “LABATTOIR” του δήμου Θεσσαλονίκης που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την ArtBOX.gr, αυτές τις μέρες πραγματοποιήθηκε στο χώρο των Παλιών Σφαγείων ο δεύτερος κύκλος του εργαστηρίου “EPOC” (μετά την Αμφιλοχία το 2012) από το Les Yper Yper.

Το εικαστικό εργαστήριο EPOC έχοντας ως στόχο τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του περιβάλλοντος  και την αξιοποίηση της προσωπικής εμπειρίας των συμμετεχόντων για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών μιας συγκεκριμένης περιοχής όχι μόνο ως φυσικού αλλά και ως βιωματικού χώρου, δημιουργώντας νέες δυναμικές, ολοκληρώθηκε έπειτα από τρεις τρίωρες συναντήσεις (14, 17 και 18 Δεκεμβρίου).

Με την επιμέλεια της Ράνιας Εμμανουηλίδου και του Απόστολου Ρίζο, στις προαναφερθέντες συναντήσεις οι συμμετέχοντες συνέλεξαν υλικά (αντικείμενα, εικόνες και ήχους) από την περιοχή γύρω από τα Σφαγεία, τα επεξεργάστηκαν εικαστικά και τα ενέταξαν σε μια κοινή εγκατάσταση η οποία στήθηκε στον χώρο των Σφαγείων.

H παρουσίαση και η ξενάγηση της εγκατάστασης θα πραγματοποιηθεί απο τους συντονιστές στις 19/12 ενώ θα είναι ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 23/12.

 

Περισσότερες πληροφορίες:


SANS – MAPPING THE INVISIBLE / RECORD STORE DAY RELEASE
Η φετινή record store day συνοδεύεται και από μια έκτακτη επανεμφάνιση της Poeta Negra, με την κυκλοφορία του άλμπουμ
των πρωτοεμφανιζόμενων  Sans “Mapping The Invisible”.
Οι Sans αποτελούν ουσιαστικά ένα τρίο ηλεκτρονικού αυτοσχεδιασμού, με έδρα τη  Θεσσαλονίκη.  Με οδηγό πολύωρες ζωντανές συνευρέσεις, ηχογραφούν χωρίς κάποιο είδος προσυνεννόησης και σχεδίου.
Τμήμα αυτών των συναντήσεων, αποτελούν και οι ηχογραφήσεις  του “Mapping The Invisible”, που παρά τον αυθόρμητο και αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα τους, καταγράφουν ένα αξιοσημείωτο “δέσιμο” των μελών των  Sans, όσον αφορά τη μουσικές κατευθύνσεις και τις δομές των συνθέσεων. Οι συνθέσεις των Sans αφήνουν ένα “μεταβιομηχανικό” και “κοσμικό” απόηχο, που παίζει με το συνειδητό και το ασυνείδητο, τα μελωδικά και  αφηρημένα σχήματα, τη γαλήνη και τη βιαιότητα του ήχου, παραπέμποντας ασυναίσθητα στην τελευταία περίοδο των Coil.  Μπορείτε να ακούσετε δείγματα της δουλειάς των Sans εδώ.
Η πρώτη  έκδοση του “Mapping The Invisible” / record store day release – θα κυκλοφορήσει σε 100 αριθμημένα αντίτυπα σε βινύλιο, το Σαββάτο 18 Απριλίου, επίσημη ημερομηνία εορτασμού της record store day .
Tα μέλη του Les Yper Yper συμμετέχουν στους SANS ποικιλοτρόπως. Tα σχέδια του εξωφύλλου επιμελήθηκε η εικαστικός Ράνια Εμμανουηλίδου και ο Απόστολος Ρίζος συμμετέχει στο ηχητικό και το οπτικό μέρος τους. Οι ηχογραφήσεις επίσης, έγιναν στο χώρο του Les Yper Yper (SANS blue sessions @ LYY).

 

 


PALEFROI screen printed posters and books
Εxhibition @ Les Yper Yper

Duration: 14.06 – 04.07, 2013
Opening: Friday, June 14 at 20:00

Original Replica and Les Yper Yper are happy to present you the exhibition of Palefroi in b.

Palefroi is an art-print collective, based in Berlin and was initiated by Tran and Marion Jdanoff with the support of Susann Poenisch.

Their work focuses mainly on screen-band hand-crafted limited editions of books, artprints and music posters.

For the exhibition we have carefully selected a number of pieces that span through different media and showcase a variety of techniques and styles of Palefroi’s unique work.

More information on Palefroi’s work here:
www.palefroi.net
www.damientran.com
www.marionjdanoff.net

PALEFROI WORKSHOP
A 2-day screen-printing workshop with Palefroi

On the occasion of the Palefroi exhibition at Les Yper Yper we are organising a 2-day screen-printing workshop with the Palefroi team.

The workshop will take place at our studio – located at the centre of Thessaloniki – and offers you the opportunity to learn about the basic techniques of screenprinting and book binding while working with the Palefroi team. Previous screen-printing experience is not necessary.

About the project

A COLLECTIVE SCREEN-PRINTED BOOK
“MONUMENT: Thessaloniki” by PALEFROI & CO

During the workshop we will work together with the Palefroi team in order to produce the first book of the Palefroi’sMonument collection“. On these 2 days we will learn how to screen-print and go through the entire process from digital image to pulling the squeegee. Each of the participants can develop their efforts in different ways, by drawing, cutting, writing on, erasing, etc. for the final book. With everyone working individually on the same material, we can assure the coherence of the collective book while permitting to deal and experiment with our own pages as we like. Everything will be hand-made!

After the workshop participants can keep copies of the book as their “Monument Collection” souvenir.
We hope you really enjoy the workshop!

1st day: Presentation / preparation of the content / printing
2nd day: Printing / binding

Date: JUNE 15-16, 2013
Duration: 2 days
Place: Replica
Number of participants: 8
Cost: 100 euro
(the price includes all the material necessary for the workshop: inks, paper, etc. Participants don’t have to bring any other additional material. Payments made in advance)

WORKSHOPS THAT ARE MISSED CANNOT BE REBOOKED OR REFUNDED UNDER ANY CIRCUMSTANCES.

FOR MORE INFO AND TO BOOK A PLACE PLEACE CONTACT:
info@originalreplica.gr
info@lesyperyper.com

PALEFROI screen printed posters and books
Έκθεση στο Les Yper Yper

Διάρκεια: 14.06 – 04.07, 2013
Εγκαίνια: Παρασκευή, 14 Ιουνίου στις 20:00

Η Original Replica και το Les Yper Yper παρουσιάζουν την έκθεση των Palefroi στη Θεσσαλονίκη.

Οι Palefroi είναι μια ομάδα που έχει σαν βάση το Βερολίνο. Δημιουργήθηκε από τον Damien Tran και την Marion Jdanoff με την υποστήριξη της Susann Poenisch και ειδικεύται στις καλλιτεχνικές εκτυπώσεις.

Η δουλειά τους επικεντρώνεται κυρίως στη μεταξοτυπία ενώ παράγουν χειροποίητες – περιορισμένης κυκλοφορίας – εκδόσεις για βιβλία, καλλιτεχνικές εκτυπώσεις και μουσικά πόστερ. Στην έκθεση παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα τους από διαφορετικά πεδία που προβάλουν μέσα από ετερόμορφες τεχνικές και στυλ την μοναδική δουλειά των Palefroi.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δουλειά των Palefroi:
www.palefroi.net
www.damientran.com
www.marionjdanoff.net

PALEFROI WORKSHOP
Διήμερο workshop μεταξοτυπίας με τη ομάδα των Palefroi

Με την ευκαιρία της έκθεσης των Palefroi στο Les Yper Yper οργανώνουμε ένα διήμερο εργαστήριo μεταξοτυπίας με την ομάδα των Palefroi.

Το workshop θα πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο της Replica στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και θα προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσετε τις βασικές τεχνικές της μεταξοτυπίας και της βιβλιοδεσίας δουλεύοντας μαζί με την ομάδα των Palefroi. Για τη συμμετοχή στο workshop δεν απαιτείται καμία προηγούμενη εμπειρία στην μεταξοτυπία.

Σχετικά με το εγχείρημα

Ένα συλλογικό βιβλίο με τη τεχνική της μεταξοτυπίας
“MONUMENT: Thessaloniki” by PALEFROI & CO

Κατά τη διάρκεια του workshop θα δουλέψουμε μαζί με την ομάδα των Palefroi για τη δημιουργία του πρώτου βιβλίου της σειράς “Monument collection“. Θα γνωρίσουμε όλη τη διαδικασία – από τη ψηφιακή εικόνα μέχρι και το αναλογικό τύπωμα. Ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις ικανότητες του με διαφορετικές τεχνικές, σχεδιάζοντας, κόβοντας, ζωγραφίζοντας για το τελικό βιβλίο. Δουλεύοντας όλοι μαζί αλλά και ο καθένας ξεχωριστά με τα ίδια υλικά θα μπορέσουμε να δώσουμε συνοχή στο βιβλίο αλλά ταυτόχρονα να πειραματιστούμε με τις σελίδες του με όποιο τρόπο θέλουμε.

Οι συμμετέχοντες στο τέλος του workshop θα πάρουν μαζί τους αντίτυπα του βιβλίου που θα τυπώσουμε.
Ελπίζουμε να το απολαύσετε!

1η μέρα: Παρουσίαση / προετοιμασία του υλικού/ εκτύπωση
2η μέρα: Εκτύπωση / βιβλιοδεσία

Ημερομηνία: 15-16 Ιουνίου 2013
Διάρκεια: 2 ημέρες
Χώρος: Replica
Αριθμός συμμετεχόντων: 8
Κόστος: 100 ευρώ

Στη τιμή περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα υλικά για το workshop: χρώματα, χαρτιά κτλ. Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να φέρουν μαζί τους επιπλέον υλικά.

Σε περίπτωση που δε μπορέσετε να παρακολουθήσετε το workshop δεν ήμαστε σε θέση να αποζημιώσουμε ή επιστρέψουμε τη πληρωμή.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε μαζί μας:

info@originalreplica.gr
info@lesyperyper.com


Bigert and Bergstrom have been invited and are now starting collaboration with LesYperYper in Thessaloniki. Initially three films are going to be screened that deal with the humankind’s existential topics. The 3 documentary films are produced in a strong artistic way. All the films are each 56 minutes long.

Last supper a historical and up to date presentation on the tradition of giving a last meal before an execution.

Life Extended a film about how humans in all time have been trying to be immortal.

Weather War a film that deals with human beings effort to take control over the climate and the weather from a personal and political perspective. From the ancient times with weather gods to today’s geoengineering .

All films have been shown in film festivals, art biennales and television channels around the world.

Duration:
3-13 June 2013

Screenings:
Monday – Wednesday – Friday   18:00-22:00

Artists’ performance:
Saturday 8th of June 20:00

Les yper yper
4 Georgiou Staurou st, Thessaloniki
tel: 2310 269587

For more information please check following link:
www.bigertbergstrom.com


Video + C.G. integration / basics of audio reactivity WORKSHOP by J.Karabelas & H.Martis  |  16-25 May

Institut HyperWerk

Fachhochschule Nordwestschweiz
Hochschule für Gestaltung und Kunst

Totentanz Straße 17/18
CH-4051 Basel

T +41 61 269 92 30
F +41 61 269 92 26

http://www.hyperwerk.ch/
http://www.fhnw.ch/hgk/ihw
http://www.facebook.com/Hyperwerk/

mischa.schaub@hyperwerk.ch (Institutsleiter)
info.hyperwerk.hgk@fhnw.ch


5th International Conference on Typography & Visual Communication |
Nicosia 4-12 June 2013

Lectures 6-8 June | Workshops 4-5 June | Exhibitions 5-12 June

The 5th ICTVC is organised by the Institute for the Study of Typography & Visual Communication and will take place from 6 to 8 June 2013 in Nicosia, Cyprus, on the campus of the University of Nicosia.
A series of workshops will precede the conference and the exhibitions will constitute an important part of the event.

ICTVC is established worldwide as a major event that explores the world of typography and visual communication. Since its inception in 2002, people from diverse fields and different disciplines with a passion for visual language research, education, and practice, contribute to the conference.

ICTVC attracts speakers and delegates on an international scale, and from a wide range of disciplines related to typography and design. The high quality of presentations is a hallmark of the conference.

This time the conference theme is “against lethe…”; social, economic, political, cultural, and environmental issues that affect us all demand a new way of thinking. However, as we look forward we should not forget the lessons of the past.
What has been the role of visual language against forgetting till now and what may happen in the future?

video / sound design by John Karabelas @ LES YPER YPER


A call for submissionsDEADLINE for submitted works : 15 May 2013
AGAINST LETHE : a mail art project by LesYperYper
for the 5th ICTVC, Nicosia, Cyprus, 4-12 June 2013.

In the framework of the 5th ICTVC , LesYperYper invite creative people from all over the world to submit ORIGINAL mail artwork relevant to the conference theme “Against lethe”.

Social, economic, political, cultural, and environmental issues that affect us all demand a new way of thinking. However, as we look forward we should not forget the lessons of the past. What has been the role of visual language against forgetting till now and what may happen in the future?

TECHNIQUE: Free.
All techniques may be employed, provided that the holders are able to be mailed (printmaking, rubber stamps, postcards, art stamps, visual poetry, stickers, collage, poetry, textile, photo, painting, original drawing, mixed media, or a short story created by you…).

The address, stamp and postmark must always be applied directly onto the work.

FORMAT: free
All works received shall be submitted to a selection process by a jury composed of ICTVC and LYY members.
No prizes will be awarded; however, the ten highest ranking submissions by students will qualify for free tickets to the full ICTVC schedule in June (workshops, events and the main conference). Successful entrants shall be notified via e-mail.
– The works submitted will not be returned and become the collection of the LesYperYper archive.
– No work will be for sale but may be exhibited from time to time in public galleries to promote cultural awareness.
– You may submit a maximum of 2 works.
Participants should provide their full name, address, nationality, email, and website, if available.

EXHIBITION: All works will be exhibited a) in Nicosia, Cyprus, as part of the 5th ICTVC, b) at the LesYperYper gallery, in Thessaloniki, Greece, and c) at the Margaris Foundation Gallery in Amfilochia, Greece, starting in May 2013. The exhibition might also be held in other cities in Cyprus, Greece, and in places abroad.

DOCUMENTATION: To all participants.
The organization will produce a publication with all mail art received and a participants’ list.
Moreover, an online gallery will be conceived for the project and the exact location will be announced at a later stage.
Documentation will include your complete name and the colour reproduction of at least one of your works.
All participants must agree to the reproduction of their work in printed brochures or other material produced for educational purposes.
All entries must be submitted through the Post Office.
To facilitate the online gallery publication, please send a digital capture of the work by e-mail  (high quality, 300dpi jpeg) as well as of the envelope and/or the shipping package in case they constitute part of the artwork, to: mailart@ictvc.org
The printed version will be sent selectively to various libraries, institutes, galleries and the pdf version will be available on the internet for free..

DEADLINE for submission of works: 15 May 2013

Submissions to:

Les Yper Yper
Georgiou Stavrou 4
54623 Thessaloniki, Greece
Phone 2310.269.587
Email info@lesyperyper.com

LesYperYper, 5th ICTVC, MARGARIS FOUNDATION

ICTVC ( http://www.ictvc.org/ ) is established worldwide as a major event that explores the world of typography and visual communication. Since its inception in 2002, people from diverse fields and different disciplines with a passion for visual language research, education and practice, contribute to the conference.
ICTVC attracts speakers and delegates on an international scale, and from a wide range of disciplines related to typography and design. The high quality of presentations is a hallmark of the conference.

Les Yper Yper (http://lesyperyper.com/ ) is a physical/conceptual habitat populated by a group of creatives active in the full range of visual/sonic arts, practice and applications. Parallel to its main activities, Les Yper Yper is hosting exhibitions, events, screenings, installations as well as seminars and workshops. It is located in downtown Thessaloniki, Greece, and its doors are open to the public.


Les Yper Yper houses a growing print and audiovisual archive on visual communication, typography, art, arts and crafts, moving image and related sub categories in the form of publications, journals, magazines, rare printed ephemera and DVDs.
The archive is open to students, researchers and enthusiasts, standing as an informational hub for further extensive research.

Les Yper Yper: Αρχείο αναφοράς
Ο χώρος του Les Yper Yper στεγάζει ένα αρχείο που διαρκώς εμπλουτίζεται με έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό σε θέματα οπτικής επικοινωνίας, τυπογραφίας, εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών, κινούμενης εικόνας και συγγενών αντικειμένων με την μορφή εκδόσεων, ακαδημαϊκών άρθρων, περιοδικών, σπάνιου εφήμερου υλικού και DVD.
Το αρχείο είναι διαθέσιμο σε σπουδαστές, ερευνητές και κάθε ενδιαφερόμενο, λειτουργώντας ως ένας πληροφοριακός κόμβος ενημέρωσης αλλα και πιο εξειδικευμένης έρευνας.
cheap twitter followers