H ομάδα Critical Music Histories συνεχίζει τις ανοιχτές ομιλίες και συζητήσεις στο Les Yper Yper για το 2017-18, διερευνώντας μεθόδους μουσικής ιστοριογραφίας, εντός και εκτός ακαδημαϊκών πλαισίων.
Με αφετηρία την πρόσφατη επιτόπια έρευνα του στην Ινδία, και χρησιμοποιώντας πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, ο Robert Millis μιλά για τις κουλτούρες ηχογράφησης και ακρόασης στις αρχές του 20ου αιώνα, τις συλλογές και τους συλλέκτες, τον παραγνωρισμένο ρόλο της Ινδίας στις απαρχές της δισκογραφικής βιομηχανίας, και τα ζητήματα αρχειοθέτησης και τεκμηρίωσης ενός τεράστιου ηχογραφημένου αποθέματος που παραμένει εν πολλοίς ξεχασμένο σε παραγεμισμένα ράφια και σκονισμένες αποθήκες.
Μετά την συζήτηση (20:30) θα ακολουθήσει ανοιχτή προβολή της ταινίας του Millis, “This World is Unreal Like a Snake in a Rope” (διάρκεια 50’).
Η ομιλία & συζήτηση θα γίνουν στα αγγλικά.
O Robert Millis ειναι μουσικός & sound artist από το Seattle των Η.Π.Α. Ιδρυτικό μέλος των Climax Golden Twins και συμμετέχων σε πολυάριθμες κυκλοφορίες των ανεξάρτητων δισκογραφικών εταιρειών Sublime Frequencies & Dust-to-Digital, ο Millis έχει διατελέσει υπότροφος του ιδρύματος Fulbright και έχει ασχοληθεί εντατικά με την κουλτούρα της μουσικής ακρόασης, τις συλλογές δίσκων και τις ιστορίες τους, καθώς και την ευρύτερη μουσική κληρονομιά που χτίστηκε στις παρυφές της μουσικής βιομηχανίας από τις αρχές του 20ου αιώνα, με ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική καθημερινότητα της Ινδίας.
Έχει συγγράψει δύο βιβλία (Victrola Favorites & Indian Talking Machine) και έχει σκηνοθετήσει την ταινία “This World is Unreal like a Snake in a Rope”, ένα οπτικοακουστικό κολάζ – αφιέρωμα στον πολυσχιδή, θορυβώδη κόσμο της Ινδικής μουσικής.
robertmillis.net | Indian Talking Machine @ Youtube | this WORLD is UNREAL like a SNAKE in a ROPE @ Youtube
Οι διαλέξεις της ομάδας Critical Music Histories στοχεύουν στην ανοιχτή, ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων και ερευνητικών προσεγγίσεων σε θέματα μουσικής ιστοριογραφίας, ανάμεσα σε φοιτητές, διδάσκοντες, προσκεκλημένους ερευνητές και ενδιαφερόμενο κοινό από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η θεματολογία τους αφορά σε ριζικές, αναθεωρητικές προσεγγίσεις πάνω στη μουσική, τον ήχο και το θόρυβο, την υψηλή και χαμηλή κουλτούρα, το ρόλο και την εκπροσώπηση του μουσικού σώματος στην κοινωνία, τη σημασία της μουσικής (αυτο)βιογραφίας, την αξία των προφορικών, άγραφων ή κοινωνικά “αόρατων” ιστοριών της μουσικής πράξης και τη σχέση ανάμεσα στις καλλιτεχνικές πρακτικές και την καθημερινή ζωή σε διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια.
Όλες οι εκδηλώσεις συνοδεύονται από συζήτηση με τα μέλη της ομάδας και το κοινό. Η είσοδος είναι ανοιχτή για το κοινό, με ελεύθερη συνεισφορά για τις εκδηλώσεις που γίνονται εκτός ΤΜΣ.
Πληροφορίες σχετικά με την ομάδα | Πληροφορίες σχετικά με τις διαλέξεις