cheap twitter followers
Nov
15

2016

ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ / GENERATOR | ΠΡΩΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΜΗΤΕΡΑ (Μ_other_WORK) @ LYY

Category: Education, Workspace


ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ / GENERATOR

Λογοτεχνία / Εικαστικές Τέχνες / Επιτελέσεις

Από το ατομικό βίωμα προς την καλλιτεχνική παραγωγή λόγου και εικόνας

Kύκλος τεσσάρων αυτόνομων σεμιναρίων/workshops με διδάσκοντες τους Ράνια Εμμανουηλίδου – Βασίλη Αμανατίδη

Δύο καλλιτέχνες που αναζητούν τη σύμμειξη των τεχνών, ο ποιητής Βασίλης Αμανατίδης και η εικαστικός Ράνια Εμμανουηλίδου, μετά την συνεργασία τους σε μία σειρά από καλλιτεχνικά και εκθεσιακά projects (“Orlando”, «ΑΙΔΩ/ΕΔΩ», “EXULAT […poeta in terra…]”, «μ_otherpoem: μόνο λόγος» performance κ.ά.) ξεκινούν τον κύκλο σεμιναρίων «ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ / GENERATOR».

[Γεννήτρια / Generator @ Facebook]

 

1ο σεμινάριο: ΜΗΤΕΡΑ

από τη ΜΗΤΕΡΑ προς το ΕΡΓΟ (μ_other_WORK)

όπου: με σημείο εκκίνησης το βιβλίο του Βασίλη Αμανατίδη μ_otherpoem: μόνο λόγος (Νεφέλη 2014, β’ έκδοση: 2015), θα διερευνηθεί η σχέση με τη Μητέρα, αλλά και με την οικογένεια, καθώς και η μεταστοιχείωση του ατομικού μας βιώματος σε καλλιτεχνικό έργο (λόγου ή/και εικόνας) μέσα από ένα ταχύρρυθμο -εικοσάωρο- workshop (5 τετράωρων εργαστηριακών μαθημάτων), τα Σάββατα, ώρα 12:00, στις ακόλουθες ημερομηνίες: 14, 21 και 28 Ιανουαρίου 2017, 4 και 11 Φεβρουαρίου 2017

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση (συνοδευόμενη από έκδοση καταλόγου) των εικαστικών και λογοτεχνικών έργων όλων των συμμετεχόντων στο workshop, στον χώρο Les Υper Yper, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2017.

To workshop είναι ανοιχτό προς όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη και ασχολούνται με αυτήν επαγγελματικά ή μη [αναγνώστες, θεατές, εικαστικούς, συγγραφείς (ποιητές-πεζογράφους), ηθοποιούς, ψυχολόγους-ψυχαναλυτές κ.ά.].

 

Το πρώτο σεμινάριο, «ΜΗΤΕΡΑ», φιλοδοξεί να αποτελέσει μία πλατφόρμα έμπνευσης, ελευθερίας αλλά και πρακτικών εφαρμογών, μέσα από:

  • Παρουσίαση της διαδικασίας και μεθόδου εργασίας των δύο καλλιτεχνών-εισηγητών.
  • Διερεύνηση των πολλαπλών τρόπων με τους οποίους το προσωπικό βίωμα του καθενός από τους καλλιτέχνες και τους συμμετέχοντες μπορεί να αποτελέσει σημείο αφετηρίας για την καλλιτεχνική παραγωγή. Ενεργοποίηση της μνήμης και της φαντασίας προς την κατεύθυνση της δημιουργίας οπτικών ή/και λεκτικών αφηγήσεων.
  • Εξοικείωση των συμμετεχόντων μεταξύ τους, καθώς και με πτυχές της θεματικής του εργαστηρίου, ανταλλαγή και μοίρασμα της βιωματικής εμπειρίας του καθενός. (Η ψυχωφέλεια του μοιράσματος της ιδέας.)
  • Links από όλο το φάσμα των τεχνών: Επιλεκτική περικύκλωση των σχετικών με τη θεματική συμβόλων στο πεδίο των τεχνών (λογοτεχνία και γραφή, εικαστικά, κινηματογράφος, επιτελέσεις, μουσική κ.ά.).
  • Δυνατότητα πειραματισμού των συμμετεχόντων με καλλιτεχνικά μέσα με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένοι (λόγος εκφραζόμενος με εικόνα – εικόνα με λόγο κ.ο.κ.), αλλά και δημιουργία έργων που ακροβατούν ανάμεσα στα είδη.
  • Παρουσίαση τεχνικών δημιουργικής γραφής και σχεδίου, καθώς και επιμέλεια των έργων που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.
  • Προαιρετική συμμετοχή στην οργάνωση και το στήσιμο της τελικής έκθεσης.

 

Kατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, παρέχονται στους συμμετέχοντες:

  • Το βιβλίο μ_other poem: μόνο λόγος του Βασίλη Αμανατίδη
  • Σημειώσεις
  • Γραφική ύλη και βασικά υλικά σχεδίου για τα προσχέδια
  • Χρήση του χώρου του Les Yper Yper, εκτός ωρών σεμιναρίου
  • Πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του Les Yper Yper
  • Free wifi

Μετά τη λήξη του workshop, παρέχονται στους συμμετέχοντες:

  • Πιστοποιητικό παρακολούθησης του workshop
  • Ένας κατάλογος της έκθεσης, σχεδιασμένος από τον Απόστολο Ρίζο και δυνατότητα παραγγελίας περισσότερων αντιτύπων σε προνομιακή τιμή
  • Σειρά φωτογραφιών καταγραφής της έκθεσης σε ηλεκτρονική μορφή
  • Φιλοξενία της έκθεσης

 

Τα επόμενα σεμινάρια θα κινηθούν γύρω από τις εξής θεματικές:

  • ΔΥΟ (ζεύγος / σχέση / έρωτας / συντροφικότητα): Απρίλιος 2017 (οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν μέσα στον Φεβρουάριο του 2017)
  • DEAD/LINE (χρόνος-θάνατος-έρωτας- δημιουργία / όριο / επιτάχυνση): συμπυκνωμένο σεμινάριο-πείραμα με θέμα τον χρόνο και την ίδια την έννοια του χρονικού περιορισμού (deadline)
  • ΧΩΡΑ-ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ: μ_otherland: το δύσκολο «μαζί»: Σεπτέμβριος 2017

 

Πληροφορίες

Υπεύθυνοι σεμιναρίων και εισηγητές:
Β. Αμανατίδης και Ρ. Εμμανουηλίδου

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων:
20 άτομα

Διάρκεια πρώτου σεμιναρίου “ΜΗΤΕΡΑ” (μ_other_WORK):
20 ώρες

Ημερομηνίες διεξαγωγής:
Οι συναντήσεις θα γίνονται Σάββατο, στις 12:00 στις ημερομηνίες: 14, 21 και 28 Ιανουαρίου 2017, 4 και 11 Φεβρουαρίου 2017

Tόπος διεξαγωγής σεμιναρίων:
Les Yper Yper, Γ. Σταύρου 4, Θεσσαλονίκη

Κόστος συμμετοχής: 230 ευρώ (+ΦΠΑ)
Για δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2016, ειδική τιμή: 190 (+ΦΠΑ)
Δυνατότητα αποπληρωμής σε δόσεις

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές :
Γεωργία Μυριδάκη
τηλ. επικοινωνίας: 6988279735 / 2310-269587 | e-mail: genitria.workshop@gmail.com

Λόγω των περιορισμένων θέσεων σε κάθε σεμινάριο, προκειμένου για την κατοχύρωση της θέσης σας, είναι απαραίτητη η  έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.
Για δηλώσεις συμμετοχής, αποστείλετε mail με το ονοματεπώνυμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας στο genitria.workshop@gmail.com

Στο παραπάνω αναγραφόμενο κόστος δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ.
Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του ελάχιστου αριθμού συμμετεχόντων, το προκαταβληθέν ποσό επιστρέφεται.

Ακύρωση της κατοχυρωμένης θέσης με επιστροφή χρημάτων ή μεταφορά θέσης σε επόμενο σεμινάριο γίνεται αποδεκτή μέχρι και δύο εβδομάδες από την έναρξη του σεμιναρίου. Σε διάστημα λιγότερο των δύο  εβδομάδων,  η ακύρωση θέσης συνοδεύεται από παρακράτηση του ποσού που έχει προκαταβληθεί.

 

Βιογραφικά

Βασίλης Αμανατίδης είναι ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής, περφόρμερ. Γεννήθηκε το 1970. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Α.Π.Θ. Εργάστηκε ως εικαστικός επιμελητής στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, δίδαξε ιστορία τέχνης και λογοτεχνία στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. και σε άλλες σχολές, ενώ έχει διοργανώσει μαθήματα και σεμινάρια ποίησης και δημιουργικής γραφής, καθώς και του workshop «Γραφή_αφή: Το κειμενικό σώμα_Η ποίηση και η επιτέλεσή της» σε Ελλάδα και Κύπρο. Έχει εκδώσει επτά βιβλία ποίησης (πρόσφατα: 7: ποίηση για video games, Νεφέλη 2011, και μ_otherpoem: μόνο λόγος, Νεφέλη 2014, 2η έκδοση: 2015), καθώς και δύο συλλογές διηγημάτων (Μη με φας, Καστανιώτης, 2005, και Ο σκύλος της Χάρυβδης, Καστανιώτης, 2008). Δύο θεατρικά του έργα έχουν ανέβει στη Θεσσαλονίκη, ενώ παρουσιάζει και ο ίδιος τα κείμενά του στο κοινό. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με τη μετάφραση πεζογραφίας και ποίησης (Witold Gombrowicz, Isaac Bashevis Singer, e. e. cummings, Anne Carson κ.ά.). Από το 2006 είναι σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού «Εντευκτήριο», ενώ από το 2010 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Νεφέλη. Είναι βασικός συνεργάτης του περιοδικού «[ΦΡΜΚ]» και της πλατφόρμας Greek Poetry Now καθώς και εμπνευστής-επιμελητής του μηνιαίου ψηφιακού project λ_ink. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ ποίησης, ενώ κείμενά του έχουν μεταφραστεί σε δεκατρείς γλώσσες.
e-mail: vassilisamanatidis@yahoo.com

 

Η Ράνια Εμμανουηλίδου σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Μαζί με τον Απόστολο Ρίζο, είναι μέλος της ομάδας Les Yper Yper, που αποτελεί μια υβριδική πλατφόρμα έρευνας και διασύνδεσης των δυναμικών που αναπτύσσονται στον χώρο των τεχνών, της οπτικής επικοινωνίας και του design. Έχει παρουσιάσει πέντε ατομικές εκθέσεις [DARK LIGHTHOUSE, γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου (2014), ORLANDO, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2011) , COITUS INTERRUPTUS, Public Room (2009), UNTITLED, γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου (2008),  Ίδρυμα Μάργαρη (2003)], και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και project στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ARTIST 2014, Exulat, Happiness/Kulturhuset, Hulda Festival, Art Athina, Εδώ/Αιδώ,  Beautiful is just the beginning of the terrible, Women only-Συλλογή Μπέλτσιου, Neoerotica boudoir street stories, Biennale Θεσσαλονίκης, Biennale Νέων Καλλιτεχνών Ευρώπης και Μεσογείου, Festival for Women Artists of the two Seas –Mediterranean and Black Sea, Frissiras Award κ.ά.). Έργα της βρίσκονται σε συλλογές σε  Ελλάδα, Σουηδία, Η.Π.Α., Αυστραλία, Τουρκία και Γαλλία. Συνεργάζεται με την γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου. Έχει συμμετάσχει ως υπεύθυνη στο workshop “Unlearning series” (μαζί με την Ελένη Γαρουφαλιά) στο πλαίσιο του Artecitya του Ινστιτούτου Goethe Θεσ/νίκης σε συνεργασία με την ArtBOX, στο ΕPOC project-workshop που διεξήχθη στο Labattoir, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και σε περιοδικά σεμινάρια εικαστικών στο Les Yper Yper.
e-mail: emmanouilidourania@gmail.com

cheap twitter followers