cheap twitter followers
Dec
10

2015

CRITICAL MUSIC HISTORIES: ΔΙΑΛΕΞΗ ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΔΑ “ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑ” @ LYY 16 DEC.

Category: Education, Events


Το μεγαλύτερο μέρος της διάλεξης του Κ. Χάρδα “Για την ελληνική μουσικολογία: σκέψεις, αφηγήσεις, προβληματισμοί”:

 

H ομάδα Critical Music Histories, στοχεύοντας στην ανταλλαγή απόψεων και ερευνητικών προσεγγίσεων σε θέματα μουσικής ιστοριογραφίας, διοργανώνει την Τετάρτη 16/12 τη πρώτη της εξωπανεπιστημιακή διάλεξη με τίτλο “Για την ελληνική μουσικολογία: σκέψεις, αφηγήσεις, προβληματισμοί“, προσκαλώντας τον ερευνητή Κώστα Χάρδα.

Απευθυνόμενοι στο ευρύτερο κοινό και όχι μόνο σε μουσικολόγους και μουσικούς ο Κ. Χάρδας επισημαίνει:

ο όρος μουσικολογία μπήκε σχετικά πρόσφατα στη ζωή μας στην Ελλάδα, κυρίως μέσω της ίδρυσης των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών — το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. ήταν το πρώτο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1985. Ωστόσο, ελληνική μουσικο-λογία, προϋπήρχε, διαμορφώνοντας τον τρόπο που βλέπουμε και γνωρίζουμε το μουσικό παρελθόν της Ελλάδας.
Η διάλεξη στοχεύει να ρίξει φως για το πώς καταλαβαίνουμε τα διάφορα κινήματα που εκφράστηκαν (και) στην Ελλάδα (όπως η εθνική σχολή και ο μοντερνισμός) για βασικά προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση όρων όπως “έντεχνος” και “λόγιος”. Γενικότερα, στοχεύει να ανοίξει τη δημόσια συζήτηση, με απτό τρόπο, για το ρόλο, τα μεθοδολογικά εργαλεία και τη θεματική μίας επιστήμης υπό διαμόρφωση στον ελληνικό χώρο.

Μετά το τέλος της διάλεξης θα ακολουθήσει συζήτηση με τα μέλη της ομάδας και το κοινό.
Η είσοδος θα είναι ανοιχτή και στο χώρο θα υπάρχει κουτί ελεύθερης οικονομικής συνεισφοράς.

[σύνδεσμος του event στο Facebook]

Αναλυτικότερες Πληροφορίες:

 

“Για την ελληνική μουσικολογία: σκέψεις, αφηγήσεις, προβληματισμοί”

Κώστας Χάρδας (Επίκουρος Καθηγητής, Tμήμα Μουσικών Σπουδών, Α.Π.Θ.)

Μια παρουσίαση και συζήτηση σκέψεων που γεννήθηκαν στην πορεία του ομιλητή από την αποφοίτησή του από το πρώτο στην Ελλάδα τμήμα μουσικολογίας (του Α.Π.Θ.), την εκπόνηση διδακτορικού με ελληνικό θέμα στην Αγγλία (την εποχή που σείονταν τα θεμέλια της παραδοσιακής έρευνας για τη μουσική), έως το πολυσυλλεκτικό και διεπιστημονικό ερευνητικό σήμερα.

Θέματα που θα συζητηθούν:

  • Η ιστορική παρουσία του μουσικολογικού λόγου στην Ελλάδα και η κοινωνική (ή μη) διάστασή του.
  • Ζητήματα επιστημολογίας: τα θέματα, οι στόχοι και οι μεθοδολογίες της μουσικολογικής έρευνας στην Ελλάδα και η σχέση τους με το ρευστό διεθνές μουσικολογικό σκηνικό.
  • Σκέψεις για την αναζήτηση ενός κριτικού ελληνικού μουσικολογικού λόγου.

 

Critical Music Histories

Οι διαλέξεις της ομάδας Critical Music Histories στοχεύουν στην ανοιχτή, ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων και ερευνητικών προσεγγίσεων σε θέματα μουσικής ιστοριογραφίας, ανάμεσα σε φοιτητές, διδάσκοντες, προσκεκλημένους ερευνητές και ενδιαφερόμενο κοινό από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η θεματολογία τους αφορά σε ριζικές, αναθεωρητικές προσεγγίσεις πάνω στη μουσική, τον ήχο και το θόρυβο, την υψηλή και χαμηλή κουλτούρα, το ρόλο και την εκπροσώπηση του μουσικού σώματος στην κοινωνία, τη σημασία της μουσικής (αυτο)βιογραφίας, την αξία των προφορικών, άγραφων ή κοινωνικά “αόρατων” ιστοριών της μουσικής πράξης και τη σχέση ανάμεσα στις καλλιτεχνικές πρακτικές και την καθημερινή ζωή σε διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια.

Όλες οι εκδηλώσεις συνοδεύονται από συζήτηση με τα μέλη της ομάδας και το κοινό. Η είσοδος είναι ανοιχτή για το κοινό, με ελεύθερη συνεισφορά για τις εκδηλώσεις που γίνονται εκτός ΤΜΣ.

Πληροφορίες σχετικά με την ομάδα | Πληροφορίες σχετικά με τις διαλέξεις

cheap twitter followers